Stezka korunami stromů Lipno. Zkuste se dotknout nebe

Tak tohle je paráda. Kde ji přesně najdete?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Stezka je naprostým celorepublikovým unikátem, přičemž funguje již šestým rokem. Je citlivě začleněna do krajiny a všem návštěvníkům nabízí neuvěřitelné výhledy a scenérie. Kde ji najdete a jaké další atraktivity jsou její součástí?

Stezka korunami stromů Lipno je přístupná nejširší možné věkové skupině návštěvníků. Dobrodružnou, ale i přesto bezpečnou cestu po lávce zajišťuje konstrukce z masivního klíženého dřeva a také 75 dřevěných podpěrných sloupů. Dřevěné zábradlí a transparentní postranní síť jsou zárukou naprosto dokonalé bezpečnosti, ale také výhledu. Dřevěná konstrukce se navíc harmonicky prolíná s okolní přírodou.

Během výstavby stezky bylo využito 8 346 metrů ochranné sítě. Byl do ní také našroubován 80 cm dlouhý vrut. Využito bylo také 1 498 m barevných LED pásků k osvětlení noční stezky.

Dominantou je 40metrová věž

Ta je pomyslným vrcholem celé stezky. Naskytne se vám z ní fantastický výhled na vrcholky Alp, téměr celou část Lipenského jezera, nádherné okolí Šumavy nebo také Novohradské hory. Výstup na první vyhlídkové patro věže, které se nachází ve výšce 37 metrů, je opět bezbariérový. Po 303 metrů dlouhé lávce a po překonání krátkého schodiště se dostanete i na nejvyšší bod věže ve 40 metrech.

Na Stezku korunami stromů Lipno není povolen vstup psů, ale u vchodu jsou pro ně připravené speciální boxy, kde můžete psy bez obav po dobu návštěvy ponechat.

Od úrovně kmenů až nahoru do vrcholků stromů je možné spatřit nesčetné životní formy - mechovitý porost, hmyz, drobné živočichy a ptactvo, to vše navíc z jedinečné perspektivy. K tomu všemu pro všechny mladé nebo i ty, kteří mají rádi adrenalin, jsou určeny další tři stanice s lanovými prvky.

To je součástí stezky již od roku 2013. Návštěvníky čeká celkem 13 nových zastávek, na kterých si významně rozšíří znalosti o lese. Děti potěší také herní prvky, které celé poznávání udělají daleko zábavnější. Neotřelou formou se třeba dozví, jak se vlastně v lese hospodaří, nebo se učí rozpoznávat jednotlivé stromy podle listů.

Poučná interaktivní tabule

Didaktické tabulky se navíc mění podle ročních období. Informace na interaktivních tabulkách jsou zaměřeny na témata vztahující se k hospodaření v lese. Návštěvníci se tak obohatí o informace, které se ve škole nenaučili; mnohé tak pro ně budou zcela nové. Právě díky proměnám tabulí se pak návštěvníci dozvědí vždy to, co se děje v konkrétním ročním období.

Nejdelší tobogán v České republice

Ten vede samotným středem vyhlídkové věže. Jízda na něm přináší opravdu úchvatný zážitek, který prožijete od výšky 24 m a v déle 52 m. Tobogán je ošetřen semaforem a koordinován speciálně školenými pracovníky.

Kde se nachází?

Stezka leží na vrcholu kory Kramolín, a to v bezprostřední blízkosti Activ Park Lipno, který leží na centrálním parkovišti na Lipně. Přímo u nástupní stanice lanové dráhy je pak k dispozici velkokapacitní parkoviště nejen pro automobily, ale také pro autobusy. Parkoviště slouží pro návštěvníky, kteří chtějí využít dopravu ke Stezce korunami stromů Lipno lanovkou, a také pro handicapované osoby. Pro vozíčkáře a pro rodiny s dítětem v kočárku je k dispozici také autobus, který je doveze v pravidelných intervalech přímo ke stezce.