Berounští medvědi: Chlupatí miláčkové, které musíte vidět na vlastní oči

To jsou ale miláčkové. Víte ale, jak je od sebe rozeznat?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Hledáte ideální výlet pro děti, který ale nebude nudit ani dospělé? Pak určitě navštivte medvědárium a lesopark v Berouně, kde můžete vidět i mnohem více než jen dva medvědy.

"Co to leze ze křoví? No tak, honem, kdo to ví? Kdo jsou, lidi zlatý, tři koule chlupatý? Kdopak aspoň napoví?" Přesně takhle začíná úvodní písnička večerníčku Václava Chaloupka Méďové. Každý z nás ale má možnost tyto chlupaté fešáky sledovat nejen na televizních obrazovkách, ale dokonce také naživo, a to v berounském medvědáriu.

Medvědárium leží kousek od centra města, a to zhruba 10 minut od Husova náměstí a 15 minut z vlakového nádraží.

Sestava již není kompletní

Vojta, Kuba a Matěj, to je trojice medvědů, které znáte z večerníčku. Bohužel v reálu již jeden z nich nežije. Vojta totiž minulý rok v dubnu uhynul, což byla tenkrát velmi smutná událost, která zásahla nejen samotného Chaloupka, ale i všechny milovníky tří medvědů.

Každopádně alespoň dva z nich, Kubu a Matěje, stále můžete vidět jen malý kousek od centra Berouna, a to na zdejší Městské hoře, kde mají vybudováno volně přístupné medvědárium. Symbol medvěda má dokonce město Beroun ve svém znaku a proporu. Medvědárium disponuje třemi ložnicemi, přípravnou krmiva a také výběhem o rozloze takřka 25 arů.

Medvědi se narodili shodně 13. ledna 2000 v Českém Krumlově čtrnáctiletým rodičům Kateřině a Vokovi. V jejich berounském království se o ně starají dva ošetřovatelé, kteří se jim snaží vymýšlet denně nejrůznější zábavné programy. Hodně je baví třeva stromy namazané medem, louskání oříšků nebo třeba živí kapři v bazénku.

Věděli jste že… má Beroun medvěda nejen ve svém znaku a vlajce, ale také se po těchto zvířatech jmenují i tamní hokejisté, Berounští medvědi?

Který je který?

To bude samozřejmě hodně zajímat hlavně děti. Na první pohled to totiž vypadá, že jsou bráškové naprosto k nerozeznání, nicméně podíváte-li se na ně pozorněji, tak zjistíte, že každý z nich má vlastně své specifické “poznávací znamení”.

Matěj se od svého brášky Kuby liší hlavně tím, že má světlý pruh na zádech. Kuba je navíc také lehce kulatější než jeho bratr. Ve večerníčku hraje také již uhynulý Vojta, který byl oproti svým bratříčkům kulatější a měl také špičatější hlavu.

V lesoparku naleznete kromě medvídků také dětské hřiště, ale i občerstvení. Na hřišti můžete využít dřevěné houpačky, prolézačky, skluzavky nebo pískoviště, tudíž ideální místo, kam zajít po prohlídce medvědária.

Seriál o třech medvíďatech, Vojtovi, Kubovi a Matějovi, patří k nejúspěšnějším večerníčkům. Příběhy zvířátek známé z populárních TV večerníčků vycházejí také v knižní podobě.

Nejen děti bezesporu uspokojí tamní občerstvení, nabízejí například vynikající palačinky, které si můžete dát nejen ve sladkých, ale i slaných variantách.

Pokud máte rádi trochu turistiky, pak si můžete vylézt na městskou rozhlednu, která se tyčí mezi stromy již od roku 1936. Ta sice byla v devadesátých letech uzavřena kvůli zchátralosti, nicméně od roku 1999 už zase ráda vítá nové návštěvníky.

Rozhledna na Městské hoře je necelých čtrnáct metrů vysoká. Toho, kdo zdolá její schody, odmění krásným výhledem nejen na město Beroun, ale také na okolní kopce. Rozhledna je otevřena denně a vstupné je opravdu symbolické. Medvědárium je přístupné bez vstupného.