Kraj schválil další miliony: Kde se opraví mosty a silnice, bude to i u vás?

Další stovky kilometrů krajských silnic jsou v bídném stavu, oprav se však tentokrát nedočkají
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Středočeský kraj plánuje opravu dalších dvou mostů a dvou silnic na svém území. Na všechny čtyři stavby je v současné době vypracovaná projektová dokumentace a bude se pro ně v soutěži hledat dodavatel. Dva z těchto projektů by měly začít letos, zbylé pak v roce 2020. Náklady dosáhnou téměř 273 milionů korun.

Všechny plánované stavby budou v případě schválení dotace spolufinancované z evropských fondů. Opraven bude most přes Labe za obcí Litol na Nymbursku, který je v havarijním stavu a hrozí, že se situace bude ještě zhoršovat. Během rekonstrukce bude opravena také přilehlá silnice v délce pěti kilometrů směrem na Starý Vestec. Náklady na projekt se v současné době odhadují na zhruba 130 milionů korun bez DPH. Samotná stavba, která potrvá zhruba šest měsíců, by měla být zahájena v letošním roce.

Demolice pak čeká most přes Zlonický potok, který spojuje Slaný s Budyní nad Ohří. Místo něj nechá kraj postavit nový. Původní objekt nebylo možné zrekonstruovat. Náklady na tuto stavbu dosáhnou přibližně 16,4 milionu korun. Stavět by se mělo od května do září letošního roku.

V plánu jsou i tyto silnice

Další projekt se týká silnice druhé třídy číslo 125, která spojuje Louňovice u Prahy s Kamberkem na Benešovsku. Projekt počítá s výměnou podkladních vrstev silnice. Kde to bude možné, bude vozovka rozšířena, aby odpovídala požadovaným parametrům. Na tomto úseku jsou i dva menší mosty, které rovněž projdou opravou. Náklady na rekonstrukci úseku v délce zhruba sedmi kilometrů dosáhnou 78 milionů korun bez DPH. Stavět se začne v roce 2020.

Středočeský kraj plánuje opravit také silnici druhé třídy číslo 115 vedoucí od hranice Prahy do Letů. Pětikilometrový úsek silnice dostane nový povrch, opraveny budou také mosty a propustky. Náklady mají dosáhnout 48,5 milionu korun bez DPH. Začít stavět by se mělo v roce 2020.