Botanická zahrada utratí 297 milionů jen za vstupy do areálu

Loni do botanické zahrady dorazilo téměř 350 tisíc lidí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Trojská botanická zahrada upraví tři vstupy do areálu. U vstupu z ulice K Pazderkám a vstupu k tropickému skleníku Fata Morgana vzniknou areály doplněné například o restauraci nebo sociální zázemí. Drobnější úpravy čeká jižní vstup z ulice Trojská. Dohromady budou úpravy stát zhruba 297 milionů korun.

Předpokládaná cena úprav vstupu do areálu z ulice Trojská u zastávky Kovárna je šest až osm milionů korun. "To bude menší vstup, ovšem krásně zamaskovaný tak, aby žádným způsobem nerušil ráz historické vinice; je určen také pro handicapované návštěvníky," řekl ředitel botanické zahrady Bohumil Černý. Nyní se připravuje projektová dokumentace. Podle Černého by mohla stavba začít letos na podzim a dokončena by mohla být v létě 2019.

Botanická zahrada v Troji je příspěvkovou organizací hlavního města. Od roku 2016 ji vede Bohumil Černý, který byl pověřen vedením po odvolání ředitele Oldřicha Vacka. V loňském roce si areál botanické zahrady prohlédlo více než 344 000 lidí. Její provoz stojí ročně kolem 70 milionů korun.

Větší investicí bude vstupní areál u skleníku Fata Morgana v západní části areálu. Projekt za 89,4 milionu korun počítá se stavbou pokladen, občerstvení s venkovní terasou a sociálním zázemím, které nyní u tropického skleníku chybí. Ke skleníku budou po dokončení stavby přicházet návštěvníci po venkovních schodištích, bezbariérovou variantou pro návštěvníky bude výtah. Stavba začne letos v létě a trvat by měla do konce roku 2019.

Areál za 200 milionů

Nejdražším projektem je areál u severního vstupu do zahrady až za 200 milionů korun. Vznikne zde přednášková místnost, knihovna, restaurace i zázemí pro zaměstnance. Součástí projektu je i skleník se subtropickou vegetací a velký skleník na umístění rostlin, které je nutné schovávat před zimou. "V létě ve velkém skleníku bude mnoho prostoru pro pořádání velkých výstav," dodal Černý. Loni v prosinci zahrada vybrala vítězný architektonický návrh projektu od ateliéru Fránek Architects Zdeňka Fránka.

Severní vstup z ulice K Pazderkám by se do budoucna měl stát hlavním vchodem do trojské botanické zahrady, čímž se odlehčí přetížené Troji v okolí zoo. Od rozšíření nabídky v severní části areálu botanické zahrady si vedení slibuje zvýšení návštěvnosti na 600 000 lidí ročně.