Praha dá miliony na kulturu a cestovní ruch. Do čeho přesně peníze půjdou?

Festival Mezi ploty evidentně patří mezi oblíbené
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Stejně jako každý rok i letos vedení hlavního města rozhodovalo, jaké projekty podpoří. Na drtivou většinu akcí se nedostalo, což je ale samozřejmě logické. Do čeho tedy půjde téměř osm milionů v rámci pražské kultury a cestovního ruchu?

Pražský magistrát letos rozdělí na kulturní projekty 3,555 milionu korun. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Peníze půjdou například na akce, při kterých budou předána ocenění výtvarného umění nebo literatury. Město přispěje i hudebním festivalům. Metropole rovněž rozdělí přes čtyři miliony na dotacích do cestovního ruchu.

V rámci kulturních grantů na projekty do 200 000 korun dostane dotaci například nakladatelství Meander na pořádání výstavy ManaMana, která představí ilustrace z knih vydaných v loňském roce. Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém dostane 200 000 korun na akci Kulturou proti antisemitismu a pořadatelé Ceny Praha fotografická na letošní 22. ročník celkem 150 000 korun.

Nejvyšší částka je milion

Mezi většími projekty dostanou nejvyšší částku, milion korun, společnosti NedomYsleno na pořádání festivalu Mezi ploty a České doteky hudby na stejnojmenný mezinárodní hudební festival. Po 300 000 korunách obdrží Společnost Franze Kafky na udělení mezinárodní literární ceny Franze Kafky a Nadace Hollar na projekt Grafika roku 2017 a 23. ročník Ceny Vladimíra Boudníka.

Do kongresového cestovního ruchu dá město na dotacích zhruba 4,3 milionu. Peníze dostane například Fyzikální ústav AV ČR na vědecký kongres. Město přispěje i České společnosti pro analytickou cytometrii nebo České společnosti chemického inženýrství.