Prezident Zeman opět uspěl u voličů v rodném Kolíně

Co bude dál?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Prezident Miloš Zeman opět uspěl u voličů v rodném Kolíně. Hlas mu tam odevzdalo 53,86 procenta lidí, druhý z finalistů Jiří Drahoš získal 46,13 procenta. Volební účast byla podle údajů Českého statistického úřadu 64,70 procenta.

Proti volbám hlavy státu před pěti lety si Zeman v druhém kole pohoršil. Tehdy v Kolíně získal ve finále prezidentské volby 58,37 procenta hlasů. V prvním kole prezidentské volby před dvěma týdny Miloš Zeman v Kolíně získal 40,54 procenta hlasů a jeho hlavní rival Drahoš 26,05 procenta.

Zeman se v Kolíně narodil, studoval a v 60. letech minulého století pracoval ve strojírnách Tatra Kolín. V městské části Zálabí, kde bydlel v domě v Okružní ulici, si na něj někteří ze starších voličů občas vzpomenou.

Mladí to neřeší

"Rodáci, kteří tady zůstali, si to samozřejmě pamatují a ve volební místnosti to občas připomínají. Ale že by to ovlivnilo nějak počty, si nemyslím," řekla zapisovatelka volební komise na zimním stadionu v Brankovické ulici Vlasta Nečesaná. Poukázala na to, že v Zálabí je hodně rodinných domů, v nichž bydlí starousedlíci. Mladí lidé, kteří se přistěhovali, si podle ní spojitost se Zemanem už moc neuvědomují.

Bývalý hejtmanův náměstek a starosta Cerhenic Marek Semerád prosazoval, aby měl prezident v Kolíně expozici, která by mapovala jeho život a politickou kariéru. Zeman to ale při jedné z návštěv Středočeského kraje zavrhl. Podotkl, že muzea a expozice by měli mít jen lidé, kteří už nežijí.

Klíčová slova: