Referendum ve Vinoři bylo plné zmatků. Dokonce se šířily falešné informace

Co bude ve Vinoři dál? Zůstanou lidé rozděleni?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

V místním referendu lidé ve Vinoři rozhodovali o vypovězení smlouvy, kterou uzavřela městská část s developerem. Ten chce ve Vinoři postavit rezidenční centrum Golf Resort. Některým místním se to nelíbí, nicméně jim to nebylo nic platné.

K referendu ve Vinoři přišlo jen 23,2 procenta lidí. K platnosti je zapotřebí účast minimálně 35 procent lidí. Kvůli nízké účasti tak bylo neplatné. Z 2 970 voličů na seznamu hlasovalo jen 689 lidí. "Z voličů 628 bylo pro vypovězení smlouvy, 53 se vyjádřilo proti," potvrdil předseda komise Karel Janko.

Referendum chtěli iniciátoři spojit už s říjnovými volbami do Sněmovny, zářijové zastupitelstvo však s jeho vyhlášením nesouhlasilo.

Podle iniciátorů referenda nebude v městské části dostatečná infrastruktura, pokud developer nabídne nové bydlení až pro 800 lidí. Vedení Vinoře podle zmocněnce přípravného výboru Jana Obruči nedokázalo vyjednat dostatečné kompenzace. Lidé ve Vinoři hlasovali v termínu druhého kola prezidentské volby. Volební místnost však byla v jiné budově. Podle Obruči se ve Vinoři objevily propagační letáky, které vyzývaly k neúčasti u referenda. V pátek odpoledne se městskou částí šířila informace, že už referendum skončilo, přestože bylo možné hlasovat do 22.00 hodin a dnes do 14.00 hodin.

Jaké by byly výhody?

Starosta městské části František Švarc již dříve uvedl, že smlouva přinese Vinoři benefity, jakými jsou bezplatné předání pozemků pro obchvatovou komunikaci, pro výstavbu sportoviště, parkovací místa, téměř všechna parkovací místa pod zemí, a zaručuje části menší výstavbu, než umožňuje územní plán. Ten připouští až pětipatrovou výstavbu, zatímco s developerem radnice vyjednala zástavbu maximálně dvoupatrovou.

Občanská iniciativa usilovala na listopadovém jednání zastupitelstva městské části o vyvolání referenda, ale neuspěla, ačkoli vypsání referenda podpořila třetina obyvatel Vinoře. Z toho důvodu se zástupci iniciativy obrátili na krajský soud, aby referendum vyhlásil na termín prvního kola prezidentských voleb. Městský soud v Praze nakonec přijal usnesení, kterým vyhlásil termín referenda na druhé kolo prezidentských voleb.

K platnosti místního referenda je nutné, aby hlasovalo minimálně 35 procent občanů. Pokud má být výsledek referenda závazný, musí pro rozhodnutí hlasovat nadpoloviční většina zúčastněných voličů a alespoň 25 procent všech voličů ze seznamu.

Klíčová slova: