Když se předhazují nacisti i komunisti: Restituční spor snad konečně skončí

Barokní zámeček ve středu obce postavil Vít Seipl
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Letitý spor Hradištka u Prahy s premonstráty o majetek se zřejmě blíží ke konci. Obě strany se dohodly na ukončení sporů. Ke konečnému vyrovnání je však zřejmě ještě hodně daleko a stát se toho může mnoho. Tím spíš, že půtky se táhly dlouhé roky a místy byly dost vyhrocené.

Právní zástupce Královské kanonie premonstrátů Václav Valeš řekl, že byla podepsána dohoda o ukončení sporů. Obě strany se podle něj domluvily na výměně pozemků. Obec by měla získat zámek a parcely v centru Hradištka a premonstrátům budou náležet parcely mimo střed obce. Smlouvu prý schválili zastupitelé obce v tajném hlasování v poměru devět ku jedné.

Premonstráti se dostali do Čech díky olomouckému biskupovi Jindřichovi Zdíkovi za vydatné podpory krále Vladislava II. a jeho manželky Gertrudy. V roce 1143 založili na pražském Strahově první premonstrátský klášter v českých zemích. Členové kanonie působí na farách v Čechách, na Moravě, ale i na Slovensku.

"Ten proces bude ještě dlouhý, tato smlouva je iniciační. Zahajuje dokončení našeho vyrovnání. Především to spočívá v tom, že ukončujeme veškeré soudní spory," řekl Valeš. Připomněl, že sporů v celé kauze bylo několik a vlekly se více než dvě desítky let. "Co se týče pozemků, které by kanonie měla nabýt, tak určitě budou nejprve využity pro zemědělskou činnost a poté se uvidí."

Jaká byla historie?

Hradištko mělo vydat premonstrátům rozsáhlý nemovitý majetek, včetně pozemků, na nichž stojí budovy občanské vybavenosti, veřejná prostranství, komunikace, pozemky s technickou infrastrukturou nebo budovu obecního úřadu s knihovnou a obřadní síní. Ještě loni se štěstí přiklonilo na stranu Hradištka, když historici objevili dokumenty o tom, že premonstráti prodali majetek nacistům. Premonstráti ale na podzim našli listiny, které naopak dokazují, že o majetek přišli až po převratu v únoru 1948. Takže se na majetek vztahují církevní restituce.

Současnou silnou pozici sice mohli premonstráti podle využít, ale nechtěli se dál soudit. Valeš v této souvislosti připomněl stanovisko České biskupské konference o tom, že církev má od sporů se samosprávami upustit. Dohodu stvrdil i opat Josef Pojezdný.