Podivné pikle v Dobřejovicích: Bývalý starosta prosazuje firmu, kterou místní nechtějí

Obec Dobřejovice stále bojuje proti výstavbě betonárny. Kvůli tomu rezigoval i starosta, který stavbu spolu se současným starostou prosazují. Proti komerční zóně ale bojovali
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V Dobřejovicích mají tedy pech. Relativně nově tu obyvatelé bojují proti výstavbě betonárky a už před lety bojkotovali výstavbu komerční zóny. Co vadilo obyvatelům a proč naopak dnes už bývalý starosta bojuje proti komerční zóně a naopak betonárku prosazuje?

Na území Čestlic a Průhonic u dálnice D1 začnou letos na jaře vznikat první haly nové retailové zóny. První etapa bude mít šestnáct hektarů. Celá zóna se pak bude rozprostírat na celkem 39 hektarech, což je rozloha téměř devíti Václavských náměstí v Praze.

Obyvatelům se nelíbí zvýšení dopravy

Projekt komerční zóny vznikl už před lety a už tehdy proti němu bojoval spolu s občany dnes už bývalý starosta Dobřejovic Jiří Kappel. Psali jsme o tom zde. Dobřejovice leží poblíž dálnice D1 a Pražského okruhu a Dobřejovickým vadilo, že přijdou o kus zeleně a kvalitní ornou půdu a především se báli zvýšení dopravní zátěže. Nájezd i výjezd do komerční zóny je totiž naplánován ze strany od obce Dobřejovice. Obcí projede už nyní přes 7 000 aut denně a komerční zóna by údajně dopravu zvýšila o další tisícovky aut.

Podle plánů se budou stavět objekty v první etapě komerční zóny na jaře. První etapa se bude rozkládat na 16 hektarech. Druhá se rozšíří na 39 hektarů. V první části zóny se počítá s prodejcem nábytku, autosalony a maloobchodním řetězcem. Ve druhé etapě má být hypermarket a obchodní centrum.

Už v roce 2016 řekl Jiří Kappel našemu portálu, že obec dávala zamítavá stanoviska, protože se staví na nesprávných půdách. "Navíc veškeré dopravní zatížení a tím zhoršení životního prostředí přenášejí Čestlice a Průhonice na obec Dobřejovice, protože vjezd i výjezd z komerční zóny je u dálničního exitu D8. Tudy je plánován vjezd do areálu, ve kterém jsou vyprojektované tisíce parkovacích stání. Takže žádný výjezd a vjezd z a do Průhonic nebo Čestlic. Všecko tady. A to je pro Dobřejovice největší malér," uvedl tehdy k dopravní zátěži Jiří Kappel ještě jako starosta Dobřejovic.

Komerční zóna ne a betonárka ano?

S ohledem k negativnímu postoji Kappela ke komerční zóně je poněkud podivné, s jakou snahou se snaží prosadit výstavbu betonárny za obcí. Prý by mohla obec zaplatit až stamilionovou náhradu škody společnosti České štěrkopísky, která usiluje o stavbu, pokud se záměr neprosadí. O nároku hovoří i Miroslav Mužík, zástupce společnosti, podle nějž firma České štěrkopísky do záměru už investovala desítky milionů korun. V případě, že se stavět nebude, chce peníze zpátky. Firma totiž také od soukromé osoby odkoupila pozemek. O tom jsme psali zde.

Proč ale Jiří Kappel vehementně stojí za firmou, jejíž záměr odsoudili obyvatelé v místním referendu? Betonárnu si v obci nepřejí, a přesto dnes již bývalý starosta zaslal bez souhlasu a vědomí zastupitelstva soudu vyjádření za obec v tom smyslu, že stojí za názorem místostarosty Jana Krejčího, jenž přímo u Krajského soudu v Praze napadl místní referendum. Tehdy ještě starosta Kappel odeslal soudu vyjádření za obec Dobřejovice v tomto znění: "Celkově potvrzuji, že údaje uvedené navrhovatelem odpovídají skutečnosti. Plně se ztotožňuji i s jeho návrhem, aby rozhodnutí přijaté v místním referendu bylo prohlášeno za neplatné."

Pokutou se ohání i místostarosta

Zastupitelstvo obce ale na rozdíl od starosty a místostarosty respektovalo výsledek referenda a na návrh zastupitele Martina Sklenáře schválilo usnesením odeslání stanoviska obce na Krajský soud, kde nesouhlasí s vyjádřením starosty.

Dnes zastupuje bývalého starostu Kappela jeho tehdejší zástupce Jan Krejčí. Ten trvá na tom, že má obec právní analýzy, podle nichž skutečně hrozí obci soud a pokuty, protože s firmou je sepsaná už zmíněné smlouva. "Osobně se domnívám, že betonárka žádné riziko obci nepřinese, byl jsem se podívat v jiné obci, kde je betonárka ještě blíže zástavbě, než by mohla být tady, a rozhodně to nikomu nevadí. Navíc přes obec nesmí jezdit auta nad šest tun hmotnosti," vyjádřil se tehdy Krejčí.

Náhrada škody je prý nereálná

S tímto tvrzením místostarosty i bývalého starosty je však v rozporu zpráva výboru s názvem Betonárna, který zřídilo zastupitelstvo obce s cílem zajistit kroky, které budou respektovat vůli občanů vyjádřenou v místním referendu a povedou k minimalizaci případných škod na straně obce v souvislosti se záměrem investora vybudovat v obci betonárnu.

Tato zpráva se opírá o shodu třech právních analýz zpracovaných na základě zadání zastupitelstva obce. V případě náhrady za škodu způsobenou nákupem pozemku a ušlého zisku je dle této zprávy nereálný a velmi nepravděpodobný úspěch žaloby ze strany investora.

Obec prý nenese žádnou odpovědnost

Proč právě místostarosta Krejčí podal soudu podnět na zneplatnění výsledků referenda a nyní se společně s bývalým starostou ohání pokutou, když situace se má zřejmě jinak? Ve smlouvě mezi obcí a firmou České štěrkopísky je zajímavý bod 2.2.

Tam se píše, že obec nenese žádnou odpovědnost, pokud výsledek procesů a řízení, uvedených v předchozím čl. 2.1.1 a 2.1.2 této smlouvy bude pro záměr nepříznivý (např. z důvodu nesplnění požadavků platných právních předpisů či dotčených orgánů státní správy). Nelze než dovozovat, že platný a soudem potvrzený výsledek místního referenda a jeho závaznost pro obec je výsledek procesu, který je v části zapracování záměru do územního plánu pro záměr nepříznivý.

Bývalý starosta sliboval, že nepřipustí megalomanskou výstavbu

Bývalý starosta Kappel i místostarosta Krejčí šli na společné kandidátce do voleb v roce 2014 se slibem, který je v rozporu s tím, co pak dělali a dosud dělají. V jejich volebním programu se doslova píše, a to hned v první bodě, že "při případných změnách územního plánu nepřipustí další rozšiřování ploch pro stavby zatěžující životní prostředí a že budou usilovat o zamezení megalomanských staveb v bezprostřední blízkosti obce".

Slibují také opatření k dopravnímu zklidnění obce. Do obce ale v rozporu s tím nalákali firmu, jejichž součástí podnikání je rozvoz betonu nákladními vozy. Přestože vjezd do obce Dobřejovice je omezen pro vozidla do 6 t, nemůže obec stoprocentně zajistit, aby se případná nežádoucí doprava v souvislosti s provozem betonárny obci vyhnula. Případné povolení a výjimky pro vjezd uděluje totiž úřad Říčany.  

Beze změny územního plánu se stavět nebude

A aby toho nebylo málo, třebaže se Jiří Kappel zbavil funkce starosty, zůstává v zastupitelstvu a údajně spolu s místostarostou Janem Krejčím připravují půdu pro hlasování o změně územního plánu. Přestože by se betonárna nacházela v již existující průmyslové zóně, bez další změny územního plánu se stavět nemůže. Proč? Protože pozemek, který České štěrkopísky koupily, se nachází v zóně určené pro drobnou a řemeslnou výrobu. Betonárna ale už patří pod výrobu a skladování.

Firma tak zřejmě čeká, co se bude dít dál a jak se situace po hlasování o územním plánu, které je plánováno na jaro, vyvine. Sama firma ani nenapadla výsledky referenda a nahlas nevyhrožuje soudy, jak tvrdil bývalý starosta, aby se domohla pokut. Prostě zvolila vyčkávací taktiku a spoléhá zřejmě na „své koně“ v zastupitelstvu, kteří za ni lobbují.

Taktika a postoj Jiřího Kappela jsou opravdu zajímavé a velmi protichůdné, když ještě nedávno bojoval proti firmě, která začala v katastru obce Čestlice budovat komerční zónu. Tehdejší starosta Dobřejovic se aktivně podílel na blokaci tohoto záměru a trval na tom, že se nemá stavět na nesprávných půdách s odkazem na zvýšení dopravní zátěže a prachu. Až 40 procent návštěvníků komerční zóny bude údajně jezdit přes Dobřejovice. To byl jeden z jeho argumentů proti záměru. V případě betonárny v Dobřejovicích by najednou dopravní zátěž nevadila?

Jak vypadá současná situace ohledně betonárny?

K dalšímu postupu v rámci procesu změny územního plánu, který má možnost definitivně zastavit výstavbu betonárny, vystoupil na posledním jednání zastupitel Martin Sklenář. Navrhl z usnesení s ohledem na výsledky místního referenda vypustit změnu využití pozemku pro plánovanou stavbu betonárny z projednávané změny územního plánu.

"K tomuto se negativně vyjádřili především bývalý starosta Kappel a nově zvolený starosta Krejčí a v následném hlasování nebyl návrh na vyřazení schválen. Nyní je zpráva o změně územního plánu ve stavu, kdy se k ní vyjadřuje Středočeský kraj," dodal Martin Sklenář s dovětkem, že postoje bývalého starosty Kappela a nově zvoleného starosty Krejčího jsou zcela nekonzistentní, když na jednu stranu tvrdě bojují proti výstavbě komerční zóny a na druhé straně obce neustále prosazují betonárnu.