POČASÍ: Žádnou velkou zimu už nečekejte. Přeháňky budou už většinou dešťové

Na pravou zimu zvláště v nižších polohách už asi můžeme zapomenout. Předpověď na příští týden to jen potvrzuje
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Počasí v tomto týdnu bylo sice chladnější, s nočními mrazy, ale na sněhové přeháňky dost chudé. Bohužel sněhu si příliš neužijeme ani v příštím týdnu. Jaké počasí předpovídají meteorologové? Můžeme se ještě těšit na zimu?

Dnes u nás ovlivní počasí okluzní fronta, která odpoledne a večer přinese sněžení. Příliš sněhu ale nečekejte. Podle předpovědi to bude do 3 cm a v nížinách budou srážky smíšené nebo dešťové. Za zimními sporty tak musíte vyrazit na hory nebo do lyžařských areálů.

Ani v pondělí se situace příliš nezmění a bude oblačno až zataženo s ojedinělými přeháňkami. Pod 300 metrů bude spíše pršet nebo budou přeháňky smíšené. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 °C. V úterý se má vyjasnit, což s sebou přinese i ojediněle mrznoucí mlhy. V noci může rtuť teploměru klesnout k -1 až -5 °C, v Čechách bude při malé oblačnosti kolem -7 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C.

Únorové pranostiky:          Leží-li kočka v únoru na slunci, jistě v březnu poleze za kamna.

Jestli únor honí mraky, staví březen sněhuláky.

Na svatého Valentýna (14. 2.) zamrzne i kolo mlýna.

Ve středu se zatáhne

I ve středu bude polojasno, místy nízká oblačnost. Později večer bude od západu přibývat oblačnost. V noci bude -2 až -6 °C, místy při malé oblačnosti může být i -9 °C. Nejvyšší denní teploty mohou stoupnout na +4 °C. Čtvrtek přinese přeháňky, v polohách nad 700 m budou přecházet v déšť se sněhem nebo jen v déšť. Ojediněle se mohou objevit mrznoucí srážky. V noci bude podobně jako ve středu a přes den se může vyšplaht teplota na +5 °C.

Ke konci týdne přeháňky

V dalších dnech očekávejte oblačno, přechodně místy i polojasno. Ojediněle, postupně na většině území přijde déšť nebo déšť se sněhem. Ve vyšších polohách bude sněžit. Přes noc bude místy mrznout a nejvyšší denní teploty se vyšplhají k +2 až +7 °C. Zimy už zkrátka nejsou co bývaly. O změně klimatu a počasí si přečtěte názory v rozhovoru s Petrem Dvořákem z ČHMÚ.