Poděbrady kousek od další neuvážené investice. Dvacet milionů naslepo nakonec neprošlo

V Poděbradech zazdili další investici
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Růžový slon hadr? Takhle to asi vypadalo na prvním letošním zasedání poděbradského zastupitelstva. Tomu byl předložen záměr vedení města o koupi pozemku v centru. Měl ale tolik much, že nakonec schválen nebyl. Co bylo zásadním argumentem kritiků a jaké nápady na využití padaly?

Kupovat pozemky ve strategických místech měst je bezesporu rozumné. Na druhou stranu, pokud chci něco kupovat, musím nejdřív vědět, co s tím chci dělat a hlavně na to mít peníze. Bohužel ani jedna z těchto základních podmínek nebyla splněna a právě proto dosti pravděpodobně skončí pozemek v rukou soukromého investora.

Udělalo zastupitelstvo chybu a připravilo se o ideální prostor, který by se mohl do budoucna zhodnotit? Těžko říct, a to hlavně proto, že jasný záměr a hlavně financování nebylo domyšleno a vlastně neproběhl ani nástřel.

Dvacet milionů naslepo

Vedení města jasně cítí, že se jedná o pozemek, který v případě neúspěchu města určitě najde svého majitele, a musí jednat rychle. Bohužel pro zastupitele nebyl připraven dostatečný materiál.

"Nemám přesné informace, nevím, zda odpovídá znalecký posudek a nemám dostatečný materiál. Nemohu takovou transakci jako řádný hospodář podpořit. Sice jsem dostal na posledních chvíli znalecký posudek, ale nestihl jsem ho prostudovat, má to asi 20 stran, rád bych celou věc odložil," nastínil zastupitel Stanislav Vavřička.

Aktuálně se v areálu Jiráskova 164 nachází sklady, pivotéka, obchod, byty, prodejna oděvů, kůlny, kotelna, garáž, kancelář, vinotéka a 6 přístřešků.

Ten také naznačil, že je nejdříve třeba se rozhodnout, co tam vlastně město chce. To je samozřejmě pádný argument, protože slepě investovat 20 milionů rozhodně není rozumné.

Památkáři jako nepřítel

Dalším možným problémem s pozemkem může nastat díky tomu, že se nachází v památkové zóně. Na místě je historická vstupní brána a také architektonicky cenné sklepy. "Lze předpokládat, že bude nutné zachovat podobné dobové prvky," podotkla tajemnice Marie Kabátková. Památková péče ale podle jejích slov stále neobdržela žádný záměr nebo závazné stanovisko, a proto konkrétní informace nejsou k dispozici. No, ještě aby jo, když vedení města netuší, co tam vlastně bude, že?

Zajímavé informace v tomto ohledu přinesl i další zastupitel Miroslav Káninský. Ten uvedl, že je areál na prodej již delší dobu. "Můj kolega Bažant (vlastník Růžového slona) se na něj byl podívat a skončil na tom, že mu památkáři nastavili mnoho obstrukcí, a nakonec to vzdal. Je tam hodně problémů a hodně práce," vysvětluje zkušenosti z pohledu soukromého investora.

Z územního plánu ale už nyní lze vyčíst, že se jedná o území, který je tak nějak ohraničeno ze dvou stran zástavbou obytného charakteru. "Bylo tu v zásadě možné podle územního plánu vystavět ubytovací budovu pro lázeňské hosty nebo bydlení v bytových domech. Méně přípustná by pak byla jiná stavba ubytovacích charakteru, maloobchod, stravovací zařízení nebo kulturní zařízení či zdravotnické a sociální zařízení pro toto území," vysvětlila Jana Netíková, vedoucí odboru územního plánování.

Problémy mohou ale nastat i v rámci správního řízení a účastníků, kterých by se mohla výstavba čehokoliv na místě dotknout. Právě na tento možný problém narážel kritik Vavřička a je jasné, že třeba v případě kulturního sálu, který město tolik potřebuje a nepodařil se odhlasovat v případě Růžového slona, by asi mnoho lidí nebylo rádo. Už jen pro zvýšený provoz či doprovodné hudební akce, které by je mohly rušit.

Bez peněz do hospody nelez

Další problém nastává v ohledu financování celé akce. "Jako správný hospodář, když něco chci koupit, musím vědět, kde na to vezmu. Nedovedu si představit, že jdu do krámu něco koupit, a nemám na to, a pak řeším, kde na to vezmu," popisuje další problém Vavřička, který uznal, že je v zásadě pro nákup pozemku, ale hlavně v tomto ohledu a v ohledu budoucího využití se musí zajistit dostatek informací. Ten navíc zacitoval i z podkladů, že je vlastně potvrzeno, že se musí zajistit financování z cizích zdrojů, a tedy na to město v současné době finance nemá.

Takže v zásadě se v Poděbradech opět hlasovalo tak trochu naslepo. Ano, možná je k dispozici jeden z posledních podobně cenných pozemků, ale když se neví, jak ho ufinancovat a hlavně k čemu ho využít, tak určitě není rozumné v případě, že je tak napnutý rozpočet, něco podobného schválit.

To se naštěstí ani nepodařilo, jelikož pro koupi pozemku hlasovalo pouze sedm zastupitelů a pro schválení bylo třeba hned jedenáct. Takže to tak trochu dopadlo jako s Růžovým slonem, kde také zastupitelé podle svých slov neměli dostatečný materiál. Hlavní otázka okolo kulturního sálu, který město tak nutně potřebuje, tak stále zůstává nezodpovězená a asi se to jen tak nezmění…