Psí park za milion, který nemají jen tak někde. Kde najdete pravý zvířecí ráj?

Areál Nového rybníku se mění v moderní odpočinkový a sportovní areál. Zázemí tam najdou i pejskaři, město vybuduje psí park
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Odpočinkový areál Nového rybníka představuje příbramský klenot, který byl dlouho zanedbáván. Podobnou plochu v bezprostřední blízkosti centra má k dispozici jen málokteré město. A bude ještě atraktivnější pro návštěvníky. V místě najdou děti časem i zvířata v zookoutku a vznikne tam i psí park. A to není všechno. Co ještě bude nebo už je součástí areálu?

V areálu Nového rybníka právě v těchto dnech vyrostla kovová konstrukce. Bude z ní nová restaurace s velkým prostorem pro posezení a sociální zařízení. Více prozradil starosta Příbrami Jindřich Vařeka: "Možná už teď mohu maličko prozradit, jak to celé bude vypadat.

Nový objekt bude sloužit jako zázemí pro návštěvníky areálu, kromě restaurace s vnitřním posezením tam budou i zastřešená místa venkovního posezení, před restaurací budou postaveny pergoly a chybět nemůže ani moderní hygienické zázemí s toaletami."

Stavbu zastavily mrazy

Součástí stavby je i zastřešené pódium, které bude využíváno při příležitostných kulturních akcích, jinak bude návštěvníkům sloužit jako venkovní terasa s posezením. S druhou etapou revitalitace odpočinkového areálu se začínalo v závěru loňského roku až do doby, kdy přálo počasí.

To se však netýká příštích dnů. "Meteorologové bohužel předpovídají silnější mrazy, stavbu proto musíme na dva týdny přerušit. Uvidíme, jak se situace s počasím bude vyvíjet, ale předpokládáme, že termín dokončení, konec května, i přes počasím vynucené přerušení stavby dodržíme," doufá starosta Jindřich Vařeka.

Nový rybník nové generace

Rybník a okolí prošly už proměnou vloni. Město nechalo rybník zrekonstruovat a uprostřed vodní plochy vyrostl ostrůvěk s altánem, multifunkční vodní hřiště a součástí jsou i vzduchové trampolíny a sochy vyřezané ze dřeva. Místo bývalé plavčíkárny bude půjčovna sportovních potřeb typu paddleboardů nebo šlapadel a v prostoru nad Rákosníčkovým hřištěm vznikne i slibovaný lanový park, v němž budou využity některé prvky z před časem demontovaného hřiště na Rynečku.

V předchozích letech město investovalo do projektů, na které dostalo dotace. Již od roku 2017 ale Příbram hodně investuje i v případech, kde cítí potřebu, a dotacemi se příliš neomezuje. Do investic z rozpočtu města na rok 2018 přijde rekordní částka 135 milionů korun.

Kam tyto peníze půjdou? Pokračovat bude revitalizace Nového rybníka, kde vyroste nové zázemí včetně restaurace. Celý areál Nováku je postupně zkrášlován jak terénními úpravami, tak i mobiliářem včetně řezbářských výrobků.

Další investice poputuje do Junior klubu a nové in-lineové dráhy. Investovat by se mělo v neposlední řadě v divadle; v případě, že město obdrží dotaci, u autobusového a vlakového nádraží vyroste parkovací dům pro cca 200 aut.

Domov najdou u rybníka i zvířata

Město kvůli větší atraktivitě místa domluvilo spolupráci s Ochranou fauny v Hrachově. Ta vytvoří v místě minizoo koutek, kde najdou nový domov kozy, ovce a také odchycení a zranění dravci.

"V areálu budou mít kozy a ovce z motýlích rezervací takové zimoviště. Pochopitelně tam budeme propagovat tyto rezervace, které se nacházejí v okolí Příbrami a jsou poměrně navštěvované. Také tam nastěhujeme nějaké ptáky, kteří skončí v naší stanici jako handicapy po úrazech a které nelze navrátit do přírody. Pro děti budou v areálu navíc lákadlem různé interaktivní prvky, které jim přiblíží přírodu a její ochranu. Také chystáme projekt na vyvěšení budek pro kavky a poštolky ve městě," potvrdil za Ochranu fauny její šéf Pavel Křížek.

Součástí bude i psí park

Chovatelé psů se mohou těšit na vůbec první psí park s herními prvky v Příbrami. Psi budou mít v parku k dispozici hrací prvky, pítka, automaty na pamlsky a pro majitele psů budou na místě koše a pytlíky na vyhazování psích exkrementů.

"Na výstavbu psího parku má město vyčleněn jeden milion korun a otvírat by se mohl na jaře 2018," řekla našemu portálu už loni na podzim místostarostka města Alena Ženíšková. Prvky v psím parku budou certifikované a město tam zavede i vodu; k dispozici budou i granule, kdyby na ně majitelé psů před cestou do parku zapomněli.

Letos by se na Novém rybníku měla začít budovat také první část chystané inlineové dráhy. Až bude kompletně hotová, spojí Nový rybník s územím kolem blízkého rybníka na Fialáku a bude dále napojena na cyklostezku na Brod. V plánu je také vybudování nové venkovní posilovny. Na jaře bude pak slavnostně otevřen modernizovaný skatepark dobudovaný před koncem roku.