Vyrážíte na hory? Jak jsou na tom jednotlivé areály, kde schází přírodní sníh?

Buková hora šlape na jedničku
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Česká horská střediska hlásí před víkendem výborné sněhové podmínky, na některých svazích leží i více než metr sněhu. Lyžařům by mělo přát jasné slunečné počasí s teplotami pod nulou. Většina středisek je v plném provozu. Upraveny jsou i desítky kilometrů běžeckých tras, někde ale přírodní sníh ve stopách schází.

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn leží na sjezdovkách od 50 do 80 centimetrů sněhu, na lanovku na Medvědín se dnes dopoledne čekalo asi deset minut. V Pasekách nad Jizerou lyžuje v týdnu zhruba 3 000 lidí. Plno je také v Jizerských horách, v Bedřichově, na Severáku a Tanvaldském Špičáku je průměrně asi 4 000 lidí, spokojeni jsou i provozovatelé střediska na Ještědu.

Fronty se zatím netvoří

V Krušných horách mohou lidé vyrazit na Klínovec, Boží Dar nebo třeba Plešivec, pouze na Bublavě je kvůli nutné opravě mimo provoz lanovka a nelyžuje se kvůli tomu na Lesní sjezdovce. Šumavské areály jsou v provozu všechny a podle vlekařů se netvoří fronty.

Všechny čtyři lyžařské areály ve středních Čechách hlásí ideální podmínky. Provozovatelé si chválí především slunečné počasí a teplotu lehce pod nulou. Návštěvnost odpovídá únorovým průměrům. Monínec, areál v Chotouni, Šibeniční vrch v Mnichovicích i Kvasejovice na Příbramsku mají dostatek sněhu a jsou plně v provozu.

Na zamrzlé hladině lipenské přehrady by zájemci mohli od víkendu vyrazit na bruslařskou magistrálu. Pokud bude počasí přát, spojí upravovaná dráha Lipno nad Vltavou, Frymburk a Přední Výtoň. Led ale ještě nedosahuje potřebné tloušťky 18 centimetrů.

Vše šlape jako hodinky

Na Vysočině bude koncem týdne otevřeno nejméně 14 sjezdovek, pokrývá je i více než půlmetrová vrstva převážně technického sněhu. Díky mrazům možná zahájí sezonu adrenalinového lezení ledová stěna uměle vytvářená na skále ve Víru na Žďársku. Přírodního sněhu na Vysočině ale není moc pro běžkaře. Nejvíc běžeckých tras, přibližně pět desítek kilometrů, najdou v okolí Nového Města na Moravě. Ve středních Čechách fungují všechny čtyři skiareály, jejich návštěvnost odpovídá únorovým průměrům.

V Beskydech si užijí hlavně lyžaři a snowboardisté, ale podobně jako na Vysočině tam nejsou dobré podmínky pro běžkaře. Vlekaři jsou spokojení s návštěvností, která je vysoká i v týdnu, protože jarní prázdniny mají okresy z blízkého okolí, jako je Vsetín, Zlín či Nový Jičín. Velký zájem o lyžování tak je i v Jeseníkách, Zlínském kraji a na jižní Moravě.