Zima končí, v týdnu už bude nad nulou. Výhled na březen slibuje i patnáctky

Zima ještě bude bojovat, ale jaro si pomalu získá převahu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Posledních pár dní jsme si užili poměrně jasné oblohy a hlavně teplot hluboko pod bodem mrazu. To se však změní už v následujícím týdnu. V jeho závěru by pak mělo přijít výrazné oteplení. A to není vše, od půlky března by mohlo začít úřadovat nefalšované jaro.

Milovníci zimy si letos rozhodně přišli na své. V Česku byl větší mráz než na Arktidě. Dalo by se předpokládat, že lyžařské areály si mnou spokojeností ruce. Není to ale úplně pravda. Mráz byl totiž místy tak silný, že vyhnal návštěvníky hor ze svahů do wellness center, někteří lidé si cestu do vyšších poloh dokonce rozmysleli.

Mrazy kolem minus 20 stupňů Celsia bez pokrytí půdy sněhem nejsou dobré pro ozimy jako pšenice, ječmen nebo řepka. Zemědělce tak zřejmě čeká krušný rok.

Podle předpovědi meteorologů je však takový ráz počasí u konce. Neděle sice ještě bude mrazivá, už následující týden by se mělo oteplit, i když výrazněji nad nulu teploty vystoupají až v jeho samotném konci. O víkendu bychom se však měli alespoň trochu ohřát a budeme snad moci také odložit deštníky.

Vyjde dlouhodobá předpověď?

Zima sice ještě zabojuje a nebude se chtít jen tak vzdát své vlády. V pondělí by se však teploty měly dostat na tři až šest stupňů nad nulou. Zároveň bude ale pršet, ve vyšších polohách sněžit. Právě úterní oblačnost ale zřejmě odstartuje další mírné oteplení. Jestli předpověď vyjde ve své pozitivnější variantě, o víkendu bychom si mohli místy užívat i patnácti stupňů.

Stejně vysoká teplota by mohla být běžnou až na konci měsíce a to by také musela stoprocentně vyjít dlouhodobá předpověď. Jinak bude březen spíše průměrný. Teploty kolem šesti stupňů, od druhé poloviny třetího měsíce v roce kolem desítky.