Vydejte se na křížovou cestu: Barokní areál je původním poutním místem

Nenechte si ujít tuto jedinečnou památku. Získá dnes večer prestižní titul?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mníšek pod Brdy u Prahy vyhlásí další sbírku na rekonstrukci křížové cesty v barokním areálu Skalka. Loni se podařilo dokončit venkovní úpravy všech 14 kapliček. Do budoucna je ještě potřeba doplnit figurální výzdobu do výklenků. Jaká je investice a opravdu se vyplatí?

Křížová cesta se uchází o titul Památka roku, vyhlášení bude už dnes ve Valticích. "Aktuálně máme všech 14 kapliček opraveno. To, co není hotovo, jsou vnitřky nik, nejsou osazena jednotlivá zastavení," uvedl starosta Petr Digrin. Ve výklencích mají být umístěny figurální motivy z kamene. "Zpracováváme projekt a vyhlašujeme sbírku. Postupně chceme jednotlivé kapličky těmito zastaveními osazovat," dodal.

V 50. letech minulého století stav areálu negativně poznamenala těžba železné rudy, která skončila v roce 1967. V 80. letech začalo město areál opravovat.

První byla Máří Magdalena

Radnice už v minulosti vyhlásila sbírku na stavební záchranu křížové cesty. Další peníze přidala ze svého a z dotace od Středočeského kraje. Do rekonstrukce kapliček mezi kostelíkem svaté Máří Magdalény, budovou kláštera a poustevnou se od roku 2014 investovalo více než 700 000 korun.

Barokní areál Skalka je původním poutním místem. První stavbou, která na skalnaté vyvýšenině nad Mníškem vznikla, byl kostelík svaté Máří Magdalény vybudovaný v letech 1692 až 1693 stavitelem Kryštofem Dientzenhoferem. Jeho vnitřní omítky napodobují krápníkovou jeskyni.

V roce 1694 byl dokončen klášter nedaleko kostelíka a poustevna na vrcholu Skalky, které využívali benediktinští mniši. Od roku 1762 až do konce druhé světové války na Skalce působil řád františkánů.

Navštivte Mníšek pod Brdy: Město uchvátí prvorepublikovým zámkem. Více čtěte zde.