Špatná zpráva: Chřipka sice ustoupila, přibývá ale úmrtí

 

Chřipka si ve Středočeském kraji od začátku chřipkové sezony vyžádala 26 obětí, před týdnem přitom hygienická stanice evidovala v souvislosti s chřipkou 17 úmrtí.

Výskyt akutních respiračních onemocnění ale v posledním týdnu opět klesl, a to o 17,7 procenta na 1 290 onemocnění na 100 000 obyvatel. Potvrdila to mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová. Nejvyšší nemocnost zůstává v okrese Příbram, naopak nejnižší na Berounsku.

Co říkají čísla?

V porovnání s předchozím týdnem podle hygieniků ubylo i lidí, kteří onemocněli chřipkou. Jejich počet se snížil o 51,7 procenta na 101 nemocných na 100 000 obyvatel. Chřipka tak činí 7,8 procenta z celkové nemocnosti akutními respiračními infekcemi.

"Od začátku chřipkové sezony evidujeme 83 závažných případů v souvislosti s onemocněním chřipkou a 26 úmrtí," doplnila Šalamunová.

Nymburská nemocnice dnes zrušila zákaz návštěv. "Přesto prosíme návštěvy, aby v případě, že jsou samy zasažené respiračním onemocněním, braly ohled na hospitalizované pacienty a nenavštěvovaly je na lůžkových částech nemocnice," uvedla mluvčí nemocnice Nymburk Pavlína Stránská.

Česnek nás chrání před nemocemi: Zkuste ho použít v kuchyni i jinak než jako koření. Více čtěte zde.
Klíčová slova: