Netradiční středočeskou rozhlednu otevíral ministr i bavič Upír Krejčí. Už jste na ní byli?

Kam na výlet? Třeba na rozhlednu na Veselém vrchu
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Povodí Vltavy láká především v letních měsících k celé řadě zajímavých aktivit. Jednou z nich je i nepříliš známá ocelová rozhledna na Veselém vrchu u Mokrska, která slouží i jako základová stanice veřejné radiotelefonní sítě. Na mnohé návštěvníky dýchne po vystoupání 137 schodů pocit svobody, relaxace či pohody a všechno se rázem zdá jako na dlani.

Zhruba jen půl hodiny cesty od Příbrami a o pár minut ještě méně při výjezdu ze Sedlčan můžete rázem vystoupat téměř do oblak. Zde se totiž ve zhruba pěti stech metrech n. m. nachází ocelová rozhledna na Veselém vrchu.

Ta je nedaleko obce Mokrsko a dosahuje výšky 42 metrů. V roce 1999 ji postavila tehdejší firma Eurotel jako základnovou stanici veřejné radiotelefonní sítě. Přístupná je vyhlídková plošina ve výši 25 metrů, ke které se dostoupá po 137 schodech. Velkou zajímavostí je, že tyto schody jsou průhledné a slabším povahám mohou trošku rozhoupat vnitřnosti... Při pohledu shora do krásné krajiny se ale na tyhle malichernosti zapomíná. 

Původně zde stávala dřevěná vyhlídka na řeku Vltavu, která se nacházela na stromě a kterou dokládají i dobové fotografie. Výhled býval poněkud jiný, protože hladina Vltavy se nacházela výrazně níže, což roku 1954 změnila výstavba Slapské přehrady a následné napuštění přehradního jezera.

Rozhlednu otevřel ministr Kužvart i bavič Upír Krejčí

Rozhledna byla před zhruba 19 lety slavnostně otevřena dne 3. července 1999 za účasti celé řady osobností v čele s tehdejším ministrem životního prostředí panem Milošem Kužvartem, poslancem Janem Bláhou nebo vedoucím kanceláře místopředsedy vlády Radovanem Kuncem. Zábavu tehdy produkoval velmi oblíbený bavič Václav Upír Krejčí nebo mistr světa v cyklotrialu Josef Dressler, jenž vyskákal schody rozhledny na kole. Rozhledna se dostala také do knihy o českých rozhlednách a v posledních letech ji objevuje stále více turistů a návštěvníků. Při dokonalé viditelnosti jsou odsud k vidění i alpské štíty, stejně jako Krkonoše nebo jihočeská Kleť a Šumava. 

Otvírací doba je následující: duben (víkendy a svátky): 11:00 – 17:00, květen (víkendy a svátky): 10:00 – 17:00, červen – srpen (denně krom pondělí): 10:00 – 18:00, září – říjen (víkendy a svátky): 11:00 – 16:00.

Jak nejlépe na rozhlednu?

Nejkratší cesta k rozhledně vede z osady Mokrsko, kde je pro návštěvníky vytvořeno i parkoviště, po žluté turistické značce. Tato cesta měří jen asi 700 metrů, ale je také z variant nejprudší. Další možností je vyrazit z obce Prostřední Lhota, kde můžete navštívit také muzeum života ve Středním Povltaví. Tato druhá varianta cesty je dlouhá asi 1,9 km, ale stoupání je zde o poznání příjemnější, a je tedy vhodná i pro nepříliš zdatné turisty či rodiny s dětmi. Vstupné na rozhlednu je symbolických 15 korun.