Okovy padly, dnes je to spíše reality show. Britská královská rodina pod drobnohledem celého světa

Princ Harry a jeho nová družka Meghan
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Svět se mění a královské rodiny s ním. Dříve konzervativní okovy svazujících pravidel se změnily v uvolněnou "reality show" pro celý svět. Přísná pravidla oblékání a důkladný seznam pozvaných je minulostí. Královská svatba prince Harryho a herečky Meghan Markle definitivně ukázala, kam se chce britská šlechta vyvíjet. Jaké jiné slavné svatby zažila královská rodina?

 

Představitelé britské monarchie jsou na absolutním vrcholu zájmu celé společnosti. Ten, pokud je to vůbec možné, ještě roste do neskutečných rozměrů, když přichází svatba jednoho z členů královské rodiny. Poslední sňatek prince Harryho a Meghan Markle potvrdil, že konzervativní pravidla jdou stranou. Ne vždy tomu tak bylo...

Svatbu princezny Diany a prince Charlese sledovalo po celém světě v televizi tři čtvrtě miliardy lidí. Diana se stala celebritou té nejvyšší kategorie.  

Abdikace krále

Láska Eduarda VIII. byla silnější než touha vládnout britskému království. Sňatek s rozvedenou Wallis Simpsonovou nebyl morálně akceptován anglikánskou církví a britskou vládou, včetně všech předsedů vlády v Austrálii, Kanadě a Jihoafrické unie (Commonwealth). Pod tlakem okolností sám abdikoval. Byl prvním králem, který tak učinil dobrovolně. Jeho nástupcem byl bratr Jiří VI., otec královny Alžběty II. 

Symbol poválečné naděje

Svatba nejdéle vládnoucí panovnice anglického a britského království přišla jen dva roky po konci druhé světové války. Jejím manželem se stal vzdálený příbuzný, princ Philip. Vztah, který přes sedmdesát let vydržel bez většího konfliktu, byl přesto na počátku velmi kritizován. Philip byl jiného vyznání, nedisponoval velkými finančními prostředky a některé jeho sestry se provdaly za německé šlechtice se vztahem k nacistickým představitelům. 

V zemích pod britskou korunou stále fungoval poválečný stav přídělového systému, a tak si musela Alžběta II. z přidělených kupónů ušetřit na svatební šaty. 

Přes počáteční kritiku byl celý svatební obřad brán jako symbol naděje na nové a lepší zítřky. 

Lady Diana

Pravděpodobně nejsledovanější svatební obřad člena královské rodiny v historii předznamenal, jak složitý úkol čeká nový manželský pár. Společnost se zamilovala do nevinné princezny Diany a objektivy fotoaparátů ji pronásledovaly až do úplného konce. Britské království žilo představou, že budoucí královnou bude právě ona. Vztah prince Charlese a princezny Diany se tak stal veřejným vlastnictvím. V přímém přenosu celá společnost sledovala, jak se manželství definitivně hroutí. Jednou z příčin rozvodu byl dlouholetý vztah Charlese s milenkou a druhou manželkou Camille. 

Černou tečkou za příběhem všemi milované lady Diany bylo tragické úmrtí při dopravní nehodě v Paříži. Hlad společnosti po každé fotografii způsobil, že řidič chtěl setřást několik paparazzi. V důsledku toho umírá princezna Diana i její milenec Dodi al-Fayed.

To, co se stalo nepřijatelné ve vztahu krále Eduarda VIII. a Wallis Simpson, královna Alžběta II. přešla bez významných poznámek. Meghan Markle byla totiž před sňatkem s princem Harrym jednou rozvedená...

Mládí vpřed!

Z manželství mezi princem Charlesem a všemi milovanou lady Dianou vzešli dva synové William a Harry. Britská společnost s napjetím sledovala život obou mladíků bez matky. William svoji lásku naleznul u Kate Middleton. Jedna z nejklidnější svateb ukázala, že konzervativní královská pravidla získávají novou tvář. William si Kate z Buckighamského paláce odvezl modrým kabrioletem Aston Martin. Nápis na poznávací značce "JU5TWED" byl jen drobný "anarchismus" v jinak konzervativním svatebním obřadu.

Princ Harry si s pravidly nečinil sebemenší obtíž. Ostře sledovaná svatba byla v několika ohledech unikátní. Princ Harry na obřad nepozval politiky ani vladaře a hosté nebyli svázáni obvykle velmi přísnými pravidly oblékání. Už samotný fakt, že společnost a královská rodina bez problému přijmula nevěstu amerického původu (rozvedená) vypovídá o tom, že se postupně přizpůsobuje modernímu světu a není uzamčená ve starých, zrezavělých kolejích. 

Klíčová slova: