Nová doba? Po snížení exekutorských odměn míří vymahači do dluhových pastí, může za to nový zákon?

Nebudou exekuce v ČR již tak výhodným byznysem?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Kdo by to byl čekal. Exekutoři, kteří po řadu let dostávali statisíce občanů ČR velmi často do velkých životních nesnází, padají sami do finančních problémů či dokonce insolvencí. Dlouholetý vynikající byznys, který je založen v některých případech na nelidském zacházení při zabavování majetku, dostal alespoň částečně pomyslnou facku zpět. Co k tomu přispělo?

Počet nově zahajovaných exekucí dlouhodobě klesá už od roku 2011, výjimkou byl pouze rok 2014. Ještě před sedmi lety počet exekucí dosahoval milionu, v loňském roce zhruba 700 tisíc. Znamená to snad, že si lidé více uvědomují své závazky, které poctivě splácí, nebo že by přispělo ke snížení počtu exekucí i již tolik neatraktivní finanční ohodnocení pro samotné vymahače, kteří – dle prezidenta exekutorské komory Vladimíra Plášila – momentálně berou v přepočtu na hodinu méně než kdovíjaký opravář?

Polovina lidí v exekuci dluží méně než 10 000 korun. Podle oborníků většinu vymáhané sumy činí hlavně náklady. Průměrná jistina dosahovala v roce 2017 cca 65 000 korun.

Přísnější zákon o spotřebitelském úvěru

Příčin je očividně několik. Za poklesem stojí především změny v zákonech, projevil se bezesporu i přísnější zákon o spotřebitelském úvěru, který, v překladu řečeno, nedovoluje dlužníky tolik „ždímat“ a nastavovat např. přehnaně vysoké splátky či úroky z prodlení.

Dalším bodem jsou odměny pro exekutory, které dosáhly v posledních měsících poměrně značného snížení. V průměru totiž klesly za vykonané úkony zhruba o třetinu, což je určitě znát. Ministerstvo dokonce požadovalo snížení odměn až o 66 %, což nakonec neprošlo. Jen pro představu, minimální odměna pro exekutora klesla ze tří tisíc korun na dva.

I někteří exekutoři míří do insolvence

Do finančních potíží se v posledních týdnech nedostávají již jen někteří občané, co nesplácí své závazky, ale i samotní exekutoři. Aktuálním příkladem je „úpadek“ dvou exekutorů do insolvenčního řízení. Problémy zaznamenávají i samotné exekutorské úřady, které snižují počty zaměstnanců a mají nedostatek peněz např. na samotné fungování či vybavení.

V České republice je momentálně celkem 158 exekutorů.

Celá řada exekutorů ale prosazené změny uznává a souhlasí s nimi. Do finančních problémů se dle jejich slov dostávají zejména ti pracovníci, kteří svým věřitelům slibují například nesplnitelné vymožení dluhů od lidí či firem, jež už nemají z čeho své závazky plnit.

Samotná Exekutorská komora ČR usiluje i o to, aby byla zavedena místní příslušnost soudních exekutorů, tedy aby například exekutor z Brna nevyřizoval pohledávky v Karlových Varech, což finančně výrazně zatěžuje jak samotné exekutory, tak dlužníky.

Hodláte si i přesto půjčit? Pak vše pečlivě čtěte!

Pokud procházíte nepříliš finančně úspěšnou částí svého života a uvažujete nad nějakou půjčkou, je dobré vědět pár informací. Než podepíšete jakoukoliv smlouvu, je třeba si opravdu důkladně spočítat, kolik si můžete dovolit měsíčně splácet. 

Při sjednávání půjčky sledujte zejména hodnotu RPSN, která udává celkové procentuální navýšení úvěru.

Při neplacení pravidelných poplatků totiž mohou velmi rychle růst úroky z prodlení. Vedle samotné výše splátek se zaměřte i na další smluvní podmínky, jako jsou měsíční poplatky a především sankční podmínky, které mohou být nastaveny velmi vysoko.

Sledujte zejména hodnotu RPSN, což je číslo, které ukazuje výhodnost či nevýhodnost úvěru. Lidé by si měli veškeré podmínky uzavírané smlouvy důkladně přečíst a hlavně jim i rozumět. Nezapomínejte ani na reference a hodnocení konkrétních firem, vyhýbejte se neověřeným společnostem a radši zvolte jednu z půjček klasických bankovních domů.