Ve Zdiměřicích zářily úsměvy na všechny strany

 

V květnu letošního roku proběhl v celé České republice již desátý ročník Noci kostelů, během které se ve večerních hodinách otevírají kostely různých církví, pořádají se koncerty nebo jiné kulturní akce. Letos mohli návštěvníci v celé republice navštívit 1 509 kostelů a modliteben. Jednou z nich byla i kaple Jména Panny Marie ve Zdiměřicích, která leží na území Jesenice u Prahy.

Zdiměřická kaple se nachází na okraji Zdiměřic nedaleko Průhonického parku a je oblíbeným cílem výletů pěších turistů i cyklistů. Po většinu roku je zavřená, otevírá se pouze dvakrát do roka při mších. Možnost prohlédnout si zevnitř kapli Jména Panny Marie během Noci kostelů byla tedy pro obyvatele Zdiměřic i okolních obcí velmi lákavá.

Skvělý program pro všechny

Program Noci kostelů u zdiměřické kapličky připravil a zorganizoval Okrašlovací spolek Zdiměřice, z.s. ve spolupráci s kunratickou farností a městem Jesenice. Okrašlovací spolek se dlouhodobě snaží rozproudit komunitní život ve Zdiměřicích, které jsou typickým satelitem blízko hranic Prahy se všemi jeho výhodami i neduhy. Kromě možnosti prohlédnout si interiér kapličky program umožňoval návštěvníkům příležitost se neformálně setkat se svými sousedy, popovídat si a vzájemně se seznámit.

Členové a členky okrašlovacího spolku připravili malou výstavu historických fotografií Zdiměřic, hry pro rodiny s dětmi, přednášku o historii Zdiměřic, která kvůli ztracené kronice začala upadat v zapomnění, přednášku paní kronikářky Jesenice a na závěr lekci swingového tance. Počasí akci přálo, v průběhu večera přišlo ke kapli Jména Panny Marie více než sto třicet účastníků. Úsměvy na tvářích napovídaly, že příští rok se u kapličky sejdou sousedé určitě znovu.

Mirka Macháčková
členka Okrašlovacího spolku Zdiměřice, z.s.

Ekologická havárie na rybníku ve Zdiměřicích (fotogalerie). Více zde.