Obchod se smrtí: Hroby jsou žádané zboží, živí však na nebožtících často šetří

Upřímně, řešíte dnes, zda si pořídit hrob?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nikdo tu nebudeme věčně, to je jasná věc. Jak ale vypadá byznys se smrtí, kolik stojí hrobová místa a je vůbec myslitelné, že by právě na tomto chtěl někdo šetřit? Možná se budete divit, ale často je i toto předmětem smlouvání a hlavně zájmu. Jak je tedy na tom hlavní město? Dobrá zpráva je, že se bude zlevňovat. Tedy, pro živé, mrtvým už je to stejně jedno.

Magistrát rozdělil pražské hřbitovy do čtyř kategorií a zlevnil u vybraných hřbitovů ceny pronájmu hrobových míst až o 20 procent. Dosud lidé platili 120 Kč za metr čtvereční za rok plus poplatky za služby. Cena se změní u hřbitovů ve správě hlavního města s výjimkou hřbitovů v Ďáblicích, na Olšanech, Vinohradech, Vyšehradě a na Malvazinkách, které tvoří první kategorii. Smlouvy podle nového ceníku začne správa uzavírat od 1. července 2018.

"Připadá nám logické, že když se jednotlivé hřbitovy liší svou vybaveností a poskytovanými službami, tak by se úměrně měla lišit i cena pronájmu hrobového místa. Jde o kategorizaci cenovou, žádnou jinou. Kvalita služeb, které nabízí Správa pražských hřbitovů, je všude stejná," řekl radní Daniel Hodek (ČSSD).

K ceně za pronájem místa musí pak každý vlastník hrobu zaplatit správě za služby, jako jsou administrativa, údržba dřevin nebo opravy hřbitova. V první kategorii lidé zaplatí za první metr čtvereční 210 korun a v dalších pak vždy o desetikorunu méně. Za každý další metr čtvereční pak lidé zaplatí 60 korun v první kategorii, v následujících pak rovněž o vždy desetikorunu méně.

Volných jsou desítky tisíc míst

V případě druhé kategorie se sníží cena ze zmíněných 120 korun na 114 korun. To se týká hřbitovů v Bubenči, Nuslích, Šárce, Vršovicích a Libni. U třetí kategorie se snižuje cena na 102 korun. Jedná se o hřbitovy například v Hloubětíně, na Břevnově nebo Hostivaři. Za místo ve čtvrté cenové kategorii lidé zaplatí 96 korun.

Od změny ceníku si město a hřbitovy slibují zvýšený zájem ze strany obyvatel. "Doufáme, že vzroste ze strany veřejnosti zájem lidí o opuštěné hroby. Chceme naplnit kapacitu a zefektivnit chod hřbitovů," uvedl šéf Správy pražských hřbitovů Karel Kobliha. Správa se stará o zhruba 200 000 hrobových míst, z nichž asi 40 000 míst je volných nebo opuštěných. Nejvíc opuštěných míst je na Olšanech, které mají přes 120 000 míst, z nichž je zde 32 000 volných míst.

Je to někdy dobrý byznys

Zmíněné ceny platí pro hřbitovy, které patří a stará se o ně magistrát. Další hřbitovy pak mají jednotlivé městské části, které si stanovují vlastní pravidla. Z cenové kategorie je vyjmut Malostranský hřbitov, neboť se jedná o již uzavřené pohřebiště. Hřbitov byl navíc prohlášen památkou.

Obyvatelé s hroby mezi sebou rovněž obchodují. "Lidé to můžou dělat. Pakliže se mi z potenciálně opuštěného hrobu takový nestane, tak potom budu jen rád. Ceny, za jaké si je lidé přeprodávají, neovlivníme a ani to nechceme dělat," řekl Kobliha. Za hroby podle realitních serverů lidé platí od několika korun až po desetitisíce. Oficiálně vám to sice nikdo neřekne, ale často se může dozvědět o tom, jak pozůstalí dělali všechno možné, aby za svého nebožtíka zaplatili o pár korun méně. Respektive za místo jeho posledního odpočinku. Asi si každý musí v sobě vyřešit, jak moc to je morální a co už je přes čáru...

Zvířecí hřbitov v Kutné Hoře: Místo, kde zvířátka opravdu odpočívají. Čtěte zde.