Otec postižené holčičky, kterého přijal papež: Mám problém rodinu uživit, náklady jsou obrovské

Bohužel stačí okamžik, aby se komukoli změnil život
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Otec těžce postižené dívky Vlastimil Blaťák na ministerstvu práce a sociálních věcí odevzdal petici za daňové asignace. Podepsaly ji více než dvě stovky lidí, kteří pečují o vážně nemocného člena rodiny a pojišťovny jim hradí jen malou část toho, co nemocný potřebuje. Podle náměstka Petra Hůrky je nápad rozumný, vyžaduje ale širší debatu i mezi resorty.

Blaťák popsal tíživou finanční situaci, do které se jeho rodina dostala po narození těžce postižené dcery před necelými osmi lety. Jeho manželka musela kvůli péči o dítě zůstat doma a jednačtyřicetiletý Blaťák má problém celou rodinu uživit. Měsíční náklady na zdravotní prostředky pro dceru se podle něj pohybují mezi 50 000 a 60 000 korun.

"Medicína za posledních dvacet třicet let udělala obrovský rozvoj. Dokáže zařídit, že přežijí lidé, kteří by dříve nepřežili. Sociální systém ale rozvoji zdravotnictví a medicíny nijak nesekundoval. Nechal v rodinách lidi, o které není postaráno, protože pojišťovny to neproplácejí. My všichni, co jsme v takové situaci, a není nás málo, kdo máme vážně postiženého člena rodiny, jsme na to doplatili se vším všudy."

Podle náměstka Petra Hůrky je petice rozumná, návrh by ale potřeboval širší diskusi. "Myslím, že je klíčové, jak by se na to dívalo ministerstvo financí. Ten nápad se mi ale nezdá špatný," řekl náměstek po převzetí petice.

Na audienci u Františka

Jako příklad uvedl kočár pro osmileté dítě, který stojí 100 000 korun, pojišťovna však hradí jen 20 000 korun. Podobný problém má jeho rodina s odsávacími cévkami. "Správně bych měl na každé odsátí použít sterilní cévku, protože je to plast, který se strká dovnitř do dýchací trubice. Jeden kus stojí pět korun. Zdravotní pojišťovna mi dá 200 kusů na čtvrt roku," řekl Blaťák. Náklady na sterilní cévky spočítal na 40 000 korun měsíčně.

S iniciativou, jak pomoci rodinám pečujícím o vážně nemocné či postižené dítě, přišel před více než dvěma lety. Tehdy mu udělil audienci papež František. Blaťák na cestu do Vatikánu vyrazil z Olomouce na kole a jízdu nazval Tour de Franz. Přidaly se k němu desítky dalších lidí. Manželka s dcerou, které měly do Vatikánu dorazit letecky, se nakonec k papeži nedostaly, aktuální zdravotní stav malé Lucie to totiž neumožnil.

Systém se osvědčil i jinde

Později se k Blaťákově Tour de Franz přidali další lidé a podnikli společnou cestu do Polska, na které na problém upozornili. Postupně začali prosazovat takzvané daňové asignace, tedy opatření, díky němuž by plátci daní mohli rozhodnout, že dvě procenta odváděné částky nepošlou státu, ale konkrétnímu potřebnému člověku nebo organizaci. Podle Blaťáka se tento systém osvědčil na Slovensku nebo v Německu.

Blaťák původně plánoval menší happening, kdy chtěli k ministerstvu podporovatelé petice přijet na kolech a dokument předat společně. Akce se měla uskutečnit už minulý týden, kvůli jmenování vlády ji ale organizátor o týden posunul a v tak krátké době si zájemci, především z Moravy a Slezska, nestačili podle něj vyřídit dovolené a vše naplánovat.

TC syndrom je onemocnění těla, nikoliv duše. Jak se projevuje a co může následovat? Více čtěte zde.