Dobrá zpráva pro celiaky. Český pivovar začal vařit bezlepkové pivo

Bernard je prvním českým pivovarem, který s novinkou přichází
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Benešovský Pivovar Ferdinand začal vařit bezlepkové nealkoholické pivo. Pochutnat si na něm tedy mohou nejen řidiči, ale i celiaci. K dostání bude zatím ve skleněných půllitrových lahvích, později by podle poptávky mohlo být stáčeno i do sudů.

Už loni v Benešově začali s výrobou bezlepkového ležáku, který získal několik ocenění včetně prestižní ceny Regionální potravina.

"Postup výroby je stejný jako u klasického nealkoholického piva, jen je vložen proces, kde je lepek odbouráván," uvedl výrobní ředitel a sládek Jaroslav Lebeda. Základní surovinami jsou podle něj, stejně jako v případě standardního piva, voda, chmel a slad. Obsah lepku v pivu je ale nižší, méně než deset miligramů na litr.

Velký test koupacích návleků: Sádrou to nekončí aneb jak si užít léto se zlomeninou. Čtěte zde.

Reakce na přání zákazníků

Pivovar podle Lebedy zareagoval na přání zákazníků, kteří se na nealkoholickou variantu bezlepkového piva ptali. Ferdinand ji nabízí jako jeden z prvních tuzemských pivovarů. "Na českém trhu jsme teprve druhý pivovar, který toto pivo vyrábí. První byl před několika měsíci nealkoholický Birell," dodal Lebeda.

Celiakie je vrozená celoživotní nesnášenlivost lepku, který se vyskytuje v zrnech pšenice, žita a ječmene. Lepek postiženým lidem způsobuje chronický zánět sliznice tenkého střeva. Po požití potravin s lepkem se objevují hlavně u dětí průjmy a hubnutí, ale i nesoustředěnost či opožděný růst. Dospělé trápí stálá únava, poruchy imunitního systému, neplodnost, kožní i psychické problémy či nemoci kostí. Potíže mohou vést až ke vzniku nádorů.

Praha řeší problém pivních barů. Smí, či nesmí po hlavním městě jezdit? Čtěte zde.