Šok, hrůza a zděšení. Vystěhujte se, nařídil Nejvyšší soud. To neuděláme, kontrují lidé

Bohužel obyčejní lidé doplatili na podvodníky
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Rozhodnutí Nejvyššího soudu, který nařídil členům bytového družstva Svatopluk vyklidit domy, v nichž žijí, je pro družstevníky šokující. Něco takového nečekali ani v nejhorším snu. Tím spíš, že do domů investovali mnohdy obrovské sumy z vlastních peněz. Teď se musí vystěhovat, což ale odmítají.

"Něco takového jsme absolutně nečekali," uvedl za družstvo Martin Junek. Domy by měli lidé vyklidit do jednoho měsíce. Jsou v šoku, znechuceni a právem se cítí tak, že se na ně spravedlnost naprosto vykašlala.

Družstvo Svatopluk tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, kteří si po pádu firmy svépomocí byty dostavěli. Nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů jsou ale podle NS absolutně neplatné. Družstvo pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu. Družstvo tak v podstatě investovalo do cizího majetku.

Stavební bytové družstvo Svatopluk prohrálo spor s insolvenčním správcem zkrachovalé společnosti H-System Josefem Monsportem. Družstvo tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, kteří si svépomocí dostavěli byty v Horoměřicích poblíž Prahy. Správce plánoval, že byty prodá a peníze rozdělí mezi všechny poškozené klienty H-Systemu, kterých je přes tisíc.

Stavební bytové družstvo Svatopluk založila část poškozených klientů H-Systemu v říjnu 1997 s cílem pokračovat ve výstavbě domů i za cenu dalších investic. Tehdejší správce konkurzní podstaty H-Systemu Karel Kudláček jim to za určitých podmínek povolil. Jeho nástupce Josef Monsport ale později vyzval obyvatele dostavěných domů, aby nemovitosti vyklidili a umožnili jejich prodej. Členové družstva vedou s Monsportem od roku 2000 soudní spory, aby se vystěhovat nemuseli.

Odmítáme odejít, řekli, že můžeme zůstat

Obyvatelé bytů družstva Svatopluk v Horoměřicích, kteří mají do měsíce byty vyklidit, se odmítají odstěhovat. Řekli, že za 25 let si z holostaveb vybudovali útulné bydlení, do kterého investovali spoustu peněz. "Správce konkurzní podstaty pravil, že to máme dostavět, pokud na to budeme mít schopnosti, sílu a peníze, a že nám to potom prodá. To se nestalo, protože správce konkurzní podstaty pana Kudláčka vyměnili za pana Monsporta. A pan Monsport řekl: žádný prodej, oni odtamtud vypadnou," potvrdila jedna z obyvatelek Marie Nollová.

"Asi budeme stanovat tady na ulici. Já se nikam nestěhuji, mě musí vynést," řekla jedna z obyvatelek. Zazněly také názory, že se lidé obrátí s prosbou o pomoc na Hrad.

Podle zástupce družstva Svatopluk Martina Junka se lidé tenkrát snažili zachránit rozestavěné domy. "Nás bylo 1 000 klientů, kteří tady vložili do důvěryhodného systému svoje peníze. Ten H-System propagovali tehdejší naši reprezentnanti, politici za tím stáli, tam to vypadalo, že H-System nemůže nikdy zkrachovat. H-System zkrachoval a my jsme se snažili klienty nějakým způsobem zachránit, aby nepřišli o své peníze," řekl Junek. Podle něj tak vzniklo družstvo, které rozestavěné domy dokončovalo.

Starostové v okolí Prahy čelí tlaku developerů. Ustojí to jen někteří, jde i o osobní odvahu. Více čtěte zde.