Svěží dech mezi hudebními festivaly. Originalitu i punc kvality přinesou srpnové hudební slavnosti

15. ročník Přístavních slavností v Nymburku je za dveřmi
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Tradice sahá už do roku 2004. To tehdy se objevil vůbec první ročník Přístavních slavností, které se i letos uskuteční ve středočeském Nymburku. Hudebnímu dostaveníčku místní přezdívají Přístavka, a to z důvodu, že vůbec původním záměrem bylo uspořádat pomyslné setkání měst na řece, která jsou s místem konání neodmyslitelně spjatá. A co vítězí dnes? Zejména zábava, hudba, zpěv a setkání se sousedy i nejbližšími.

Snahou a cílem pořadatelů letošních Přístavních slavností je především vnést mezi desítky nejrůznějších festivalů po celé České republice zkrátka něco trochu jiného a představit nejzajímavější hudební formace, které se na české, zejména klubové scéně pohybují.

Akce se koná 4. srpna v nymburském parku Pod Hradbami, hlavní program začne ve 13:15 a potrvá zhruba do 22:30. Vstup na akci je ZDARMA.

Jednotná tematika jedním ze základů

V posledních letech je cílem pořadatelů i nastolení určitého tématu akce, což naznačil i loňský ročník, který se nesl ve znamení ženského elementu v muzice. V posledních dvou ročnících navíc pořadatelé opouštějí od malé tradice s jednou velkou hudební hvězdou a několika vycházejícími a snaží se přivést hlavních hvězd více. „Naší snahou je představovat kvalitní interprety, kteří jsou mnohdy ověnčeni nejrůznějšími hudebními cenami, avšak v záplavě nejrůznějších hudebních hvězd o nich není třeba zatím tolik slyšet,“ přibližují organizátoři akce v čele s ředitelkou nymburského kulturního centra Ivetou Zenklovou.

V loňském roce byla jako největší hvězda festivalu představena Klára Vytisková, letos se představí např. Blanka Šrůmová nebo Jan Sahara Hedl či všem dobře známá Petra Černocká.

Písně o rozpadlých mezilidských vztazích i krásný ženský vokál

Zajímavým prvkem, který bude v letošním roce spojovat všechny vystupující, je „skryté písničkářství“, tedy základní písňová forma, oblékající nejrůznější formy a fúze. Zazní i písně, reflektující apokalyptické vize rozpadlých mezilidských vztahů, nebo si účastníci budou moci vyslechnout kapelu Něžná noc, ve které exceluje s ženským vokálem Blanka Šrůmová.

„Aktuální podobu ryzího písničkářství představí i Thom Artway s kapelou a vůbec nejextrémnější případ, jak lze naložit s texty, připomene česká stálice worldmusic Čankišou,“ přiblížil Lukáš Kadava z Nymburského kulturního centra.

Tři tisíce návštěvníků i zájem cyklistů

Organizátoři věří, že i patnáctý ročník Přístavních slavnostní bude úspěšný. Každoročně tuto akci navštěvuje dva až tři tisíce lidí z Nymburska i okolí. Jako velmi oblíbenou zastávku ji volí i stovky cyklistů, kteří projíždějí po nedaleké Labské stezce.

Akce je vhodná pro celou rodinu, na své si tak přijdou i ti nejmenší.

„Všechny srdečně zveme na tuto akci, která je pojata jako nevšední a netradiční a na které vystoupí řada kapel, které mají v první řadě punc originality a vysoké kvality. Věříme, že se i letošní rok bude návštěvníkům líbit,“ doplňuje Iveta Zenklová.

Program na PŘÍSTAVNÍ SLAVNOSTI 2018

  • 13:15 - zahájení
  • 13:30 - 14:30 - Petra Černocká - Saxana dětem (dětské)
  • 14:50 - 15:35 - Sendwitch (pop-rock)
  • 16:00 - 16:40 - Circus Ponorka (nu-folk)
  • 17:05 - 17:55 - Overland Inn (trip-hop)
  • 18:20 - 19:20 - Thom Artway and Band (pop folk)
  • 19:50 - 20.50 - Jan Sahara Hedl, Blanka Šrůmová a Něžná Noc (rock)
  • 21.30 - 22.30 - Čankišou (world music)
Šok, hrůza a zděšení. Vystěhujte se, nařídil Nejvyšší soud podvedeným lidem. Více čtěte: ZDE.