Češi jsou velmoc v kouření marihuany. Výrazně přibývá uživatelů mladého věku

Mladí mají stále větší zájem o marihuanu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

 
Ač nelegální, tak často užívaná. Marihuana je drogou číslo jedna hlavně mezi teenagery. V kontextu mladistvých Evropy jsme dokonce na špičce tabulky. Snadná dostupnost a nízká cena činí marihuanu nejpopulárnější drogou hned po alkoholu. 

Až 42 % patnáctiletých a šestnáctiletých alespoň jednou vyzkoušelo omamné účinky ubaleného “jointa”. Když průzkum rozšíří horní věkovou hranici na 64 let, tak padáme v žebříčku až na páté místo. Překvapivě častěji Češi vyzkoušeli marihuanu než Nizozemci, kde je droga legální. V rozmezí od 15 do 64 let vévodí Francie se 40 % lidí, kteří mají s marihuanou zkušenosti.  

Sušená zábava 

Marihuana je léčivá látka, ale populární je hlavně pro své psychotropní účinky. Konopí je unikátní, protože jako jediná rostlina na světě obsahuje kanabinoidy. Jejich množství rozhoduje o vlastnostech marihuany z hlediska účinku. V léčbě se pomáhá na bolesti pokročilého stádia rakoviny, při svalovému uvolnění roztrošené sklerózy a podle některých má i terapeutické schopnosti. V psychiatrii se však jedná o nevyzpytatelnou látku, která může být naopak spouštěč problémů k bipolární poruše nebo schizofrenii. Většina uživatelů však konopí využívá pouze pro zábavu. 

Jedna z dalších běžných drog je extáze. Zkušenost má 3,5 % Čechů ve věkovém rozmezí 18 až 34 let. 

Čím dál populárnější 

“Úspěch” českého huliče mezi státy Evropy je také daný dvěma faktory. U nás je marihuana stále populárnější, zato v ostatních zemí hraje prim kokain. O konopí projevují čím dál větší zájem mladiství, ale překvapivě i starší Češi ve věku 35 až 49 let.

Rytmus reggea ještě není normálním koloritem naší krajiny, ale možná nebudeme muset dlouho čekat, než se dechovka na vesnicích promění v hity Boba Marleyho. 

Léčebné účinky 

Jak velká je komunita huličů v České republice, se můžete přesvědčit každý rok na pochodech za legalizaci a festivalech, které se marihuaně věnují. Václavské náměstí od dob revoluce nezaplnilo tolik lidí jako každý rok příznivci legalizace.

Češi rozhodně nepatří mezi svaté, protože na vrcholu žebříčku se pohybujeme i v kouření cigaret a konzumaci alkoholu.

Tradice této drogy v naší krajině také vyplývá z liberálního přístupu policie. Dlouhodobě se v represích soustředí na velkopěstírny. Co je však zarážející, jsou občasné kauzy, které se dotýkají straších občanů, jež si doma pěstují marihuanu na léčebné účinky.

Legalizovat marihuanu pro zdravotní účinky je zcela logický krok, který by předešel podobně absurdnímu zásahu zákona. V několika státech USA je z tohoto a mnoha jiných důvodu marihuana zcela legální. V Kanadě je prozatím legální na léčebné účinky.  

Pozor na pervitin 

Konopí však není jedinou drogou, v které tak výrazně převyšujeme ostatní státy Evropy. Z 293 objevených ilegálních varen na výrobu pervitinu bylo rovnou 263 v České republice. 

Pervitin byl původně vyráběn pro léčbu chorobné spavosti a astmatu. Později se jeho povzbuzující účinky pužívali za druhé světové války, především pro letecké jednotky. Pervitin je dnes hlavně pouliční drogou, která se na člověku projevuje zvýšenou aktivitou, sebevědomím a extrémní euforií.  

Na našem území je 34 tisíc uživatelů methanfetaminu a většina této drogy v ostatních státech Evropy pochází právě z Česka.  

Drogy v Československu? Žádný problém, byli jsme největší exportéři LSD. Více čtěte zde.
Klíčová slova: