V Milovicích rozšířili rezervaci. Myšlenka na safari tak znovu ožívá

Prostor pro zvířata se významně rozrostl
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Rezervace velkých kopytníků mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku se rozšířila o dalších 80 hektarů na 240 hektarů. Do budoucna by se mohla rezervace ještě zvětšit. Proč tento krok přišel doslova v hodině dvanácté?

Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice vznikla v roce 2015 na dvou pastvinách u Milovic a Benátek nad Jizerou. Spolu se dvěma stády divokých koní ji obývají zubři a zpětně šlechtění pratuři. Rezervace se stala prvním místem na světě, kde jsou všechny tři druhy původních velkých kopytníků Evropy.

Rezervace významně přispívá k ochraně ohrožených druhů, žije v ní například 42 procent všech českých druhů denních motýlů nebo dvě třetiny všech tuzemských druhů netopýrů.

Vedra znamenají málo potravy

"Rozšíření přišlo právě včas. Kvůli extrémním vedrům a suchu roste na pastvinách méně trávy než obvykle. Na větší ploše tak zvířata najdou dostatek potravy. Všem institucím a organizacím, které se na rozšíření podílely, bych proto chtěl velmi poděkovat," řekl Dostál.

Podle Dostála je možné, že již příští rok nabídne rezervace novinku. Zájemci by mohli navštívit ve speciálních terénních vozech přímo areál rezervace, šlo by tak o obdobu safari. Návštěvníci by kvůli bezpečnosti jeli v terénním voze s průvodcem, od něhož by se také dozvěděli zajímavé informace o zvířatech.

Vše závisí na penězích

O obdobě safari se uvažuje od otevření rezervace, kvůli malým plochám ale dosud neměla smysl. Po rozšíření nabývá představa nový rozměr a podle Dostála začnou intenzivní jednání. Jestli se safari v rezervaci zavede již v příštím roce, záleží také na penězích.

Například zdejší stádo zubrů se od založení rezervace téměř ztrojnásobilo. Kopytníci spásají zeleň a brání jejímu zarůstání agresivními druhy trav a křovin.

Projekt návratu velkých kopytníků do přírody má podle České krajiny celosvětovou publicitu, o projektu se zmiňují mimo jiné New York Times, Washington Post, BBC, Science nebo Der Standard.

Milovice chtějí zpět pozemky za desítky milionů. Do dražby zatím nechtějí. Čtěte zde.