Grand Canyon a židovský hřbitov? Ideální výlet jen kousek za Prahou

Lom Velká Amerika je unikátním místem kousek za Prahou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Lom Velká Amerika je všem moc dobře známý, ale pohled na unikátní canyon se neomrzí. Kousek od obce Mořina je však možné nalézt další zajímavosti. Nebojte se jít neprobádanými cestami. 

V letních dnech je lom Velká Amerika vyhledávanou destinací na koupání, ale nutno dodat, že vstup mimo dovolené území je trestán vysokou pokutou. Soukromý majetek se i tak proměňuje ve veřejnou plovárnu. Zaparkovaná auta v okolí jsou snadnou kořistí policistů, kteří je pravidelně zdobí nezanedbatelnými pokutami. O jeden důvod víc se porozhlédnout po okolí…

V obci Mořina naleznete stopy synagogy, která se postupně změnila v sokolovnu a dnes jde spíše o rozpadlou ruinu. 

Stezka u Karlštejna

V blízkosti Mořiny nalezneme nejenom lom Velká Amerika, ale také lom Malá Amerika a Mexiko. Vápencové lomy jsou propojené štolami a několik dalších nalezneme v okolních lesích. Pro krásnou procházku je ideální si za výchozí bod zvolit Karlštejn.

Po červené stezce z města dojdete na rozcestí, které se jmenuje Dub Sedmi bratří, odkud se napojíte na žlutou stezku, ta vás zavede ke třem zmiňovaným lomům. Celá cesta je schůdná pro rodiny s dětmi, ale připravte se na tří až čtyřhodinovou cestu. Nezanedbejte zásoby vody a jídla.

Starý židovský hřbitov

Nespravedlivě přehlížený je malý židovský hřbitov, jenž pochází z roku 1735, který svoji funkci plnil ještě ve třicátých letech minulého století. Je dobře viditelný z hlavní ulice, když se vydáte do obce Mořina. Nachází se na stráni nad obcí jen 500 metrů od návsi.

Dalším místem k návštěvě je kostel sv. Stanislava, který je původně gotický z roku 1353. 

Návštěvníkům se nabízí pohled na 150 barokních a klasicistních náhrobků. Některé z nich jsou výjimečnými řemeslnými kousky. Vůbec nejstarší čitelný náhrobek je z roku 1741. Márnice, která je u hřbitova, obsahuje pamětní desku psanou latinsko-hebrejsky z dob jeho založení.

Okolí Mořiny je na zážitky přírodních krás velmi bohaté. Díky skvělým prostupným stezkám se můžete velmi snadno dostat i k malebné Berounce. Tak neváhejte a objevujte!

Všude dobře, doma nejlépe. Aneb když dovolenou trávíte v Čechách. Více čtěte zde.

 

Klíčová slova:
lom