Au, nebylo tohle přes čáru? Lidé během pietního aktu vypískali Babiše, spílali mu do lhářů a estébáků

Před rozhlasem bylo rušno...
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Po celé České republice se dnes koná řada pietních shromáždění k uctění obětí okupace vojsk Varšavské smlouvy ze srpna 1968. Jedno z nejzásadnějších před budovou Českého rozhlasu si, na rozdíl například od prezidenta Miloše Zemana, nenechal ujít premiér Andrej Babiš. 

Trestně stíhaný premiér Andrej Babiš je zvyklý na nejrůznější reakce. Na nadávky při svých projevech už je celkem zvyklý. To, co se ale dělo před budovou Českého rozhlasu, bylo možná i pro něj silnou kávou. "Hanba, hanba, pryč s estébákem," volali lidé při jeho projevu k uctění památky obětí srpna 1968.

Veřejnost během prvního týdne okupace v roce 1968 vyjadřovala silný odpor, čímž zabránila provedení původních plánů k ustanovení otevřeně kolaborantské tzv. Dělnicko-rolnické vlády. Spontánní odpor proti okupaci de facto v očích světové veřejnosti zdiskreditoval socialismus sovětského typu.

Nechceme tě tady!

Bývalý člen komunistické strany zkrátka nebyl vítaným hostem. Podle shromážděného davu neměl někdejší agent StB právo promlouvat tam, kde životy položily opravdoví vlastenci. Babiš přes protesty svůj projev přednesl a nezapomněl zmínit, že demokracie je mimo jiné i to, že má člověk právo přednést svůj názor, i když je třeba odlišný od jiných.

"Nesouhlasím s tím, že jsou dnes svobody ohroženy. Každý si dnes může říkat a psát co chce, každý si může založit stranu nebo hnutí nebo změnit své volební preference. A komu se něco nebo někdo nelíbí, může jakkoli kritizovat a proti něčemu brojit nebo si v příštích volbách zvolit někoho jiného. Svoboda a demokracie je především to, že umím uznat, že má někdo právo na jiný názor a na jinou preferenci než já," řekl mimo jiné premiér České republiky.

Bylo to opravdu nutné?

Pravdou je, že před budovou rozhlasu měl probíhat zejména pietní akt, vzpomínka na padlé. Místo toho to vypadalo na demonstraci proti současné vládě. Byť s tím můžeme stokrát souhlasit, uctění památky zavražděných lidí by mělo převážit nad osobní nenávistí vůči komukoli. Tím spíše, že tak zkušený politik (zejména tedy jeho tým) to okamžitě obrátí ve svůj prospěch a udělají ze sebe oběti.

Ano, spousta z nás může mít pocit, že se podobná nespravedlnost může opakovat pod taktovkou právě Andreje Babiše. Demokracie dostává na frak, Andrej Babiš může být vnímán jako její ničitel. Otázkou ovšem je, jestli si k vyjádření nesouhlasu současné vládě vybrat právě takto významný den. Možná to byl skvělý tah a ti, kteří za nás všechny padli, by to uvítali. Možná už to bylo za hranicí vkusu a hlavně neúctou k mrtvým. Nechť si to každý zodpoví sám...

Vít Rakušan: Sledujeme vítěznou partii Miloše Zemana. I Andrej Babiš je pouze jeho figurkou na šachovnici. Rozhovor čtěte zde.