Pražský magistrát mohl vydělat velké peníze, ale nechce. "Nechápu to," říká investor projektu U milosrdných

Proti umístění domu vznikla i petice
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Společnost V Invest, která letos koupila projekt bytového domu U Milosrdných, v minulosti přezdívaného maršmeloun, kritizuje rozhodnutí pražských radních neprodat jí pozemky pod plánovanou stavbou. Mediální zástupce firmy Jakub Hynek řekl, že magistrát mohl na přímém prodeji proti stávající smlouvě vydělat výrazně víc.

Bytový dům v blízkosti Anežského kláštera se plánuje téměř 20 let. Původní italský investor Augusto Razetto v minulosti přišel s návrhem, jehož vizualizace prezentoval s fasádou v bílé a růžové barvě. Podle toho získal projekt přezdívku maršmeloun a sklidil vlnu kritiky. Začátkem letošního roku od Razzeta projekt koupila česká společnost V Invest, pozemky pod stavbou nicméně vlastní Praha.

Opozice nesouhlasila

Společnost, kterou V Invest koupil a která projekt vlastní, má na základě smlouvy z roku 1999 předkupní právo na pozemky pod plánovaným projektem. Odkup bude podle stávající smlouvy možný až po kolaudaci stavby, a to za zhruba 27 000 korun za metr čtvereční.

"V novém návrhu půjde především o přepracování vnitřních dispozic tak, aby se novým obyvatelům v místě dobře žilo. To povede také ke změně umístění oken a celkového vnějšího vzhledu fasády," vysvětlil Hynek.

Praha letos na základě znaleckého posudku nabídla odkup za 34 111 korun za metr čtvereční. S prodejem ale nesouhlasila zastupitelská opozice z Prahy 1 a náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice). Předkladateli tisku Karlu Grabeinu Procházkovi (ANO) se tak na úterním jednání rady nepodařilo pro prodej získat dostatek hlasů.

Návrh do konce roku

Podle společnosti je rozhodnutí radních neekonomické. "Máme platnou smlouvu, která město zavazuje prodat nám pozemky po kolaudaci projektu (tedy až za několik let) za celkovou cenu zhruba 17 milionů korun. Praha měla možnost získat násobně vyšší částku a navíc ji dostat dřív," uvedl Hynek.

Společnost V Invest hned po odkupu projektu avizovala, že od původního návrhu maršmelounu ustupuje a bude hledat novou podobu bytového domu. Návrhy předložilo pět architektonických studií. Společnost chce vítězný návrh vybrat do konce roku, stavět se nezačne dříve než v roce 2020.

Praha má projekt na stavbu provizorní lávky v Troji. Vzniknout by ale mohly ještě dvě další. Více čtěte zde.