Tajemství sklepů Abbeye de Stavelot: O Musée du Circuit de Spa-Francorchamps vědí jen vyvolení

Podívejte se do fotogalerie, jaké kousky na vás v muzeu čekají
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Až do Belgie je to relativně dlouhá cesta. Ale kdo už váží stovky kilometrů například na legendární okruh Velké ceny formule 1, ten by si neměl nechat ujít i další atrakci schovanou nedaleko. Opravdu to stojí za to.

Původní okruh vytýčený roku 1924 vedl mnohem dále než moderní trať. Rovinka Kemmel nekončila šikanou Les Combes, ale pokračovala dál "na plný plyn" vesnicemi Bournenville (dějiště známé havárie Jackieho Stewarta) a Masta (dříve nejkritičtější pasáž cirkusu F1) až k hranici města Stavelot. Tam se rychlou a lehce převýšenou vracečkou Virage de Stavelot vracela zpět směrem dnešního Blanchimontu.

Tajemné muzeum plné skvostů

A právě do Stavelotu by to mělo každého fandu motorismu táhnout. Na pozemku prastaré zříceniny opatství Abbaye de Stavelot vystavěli uprostřed obce zámeček, který dnes slouží jako muzeum. Část této budovy, přesněji řečeno pod klenbami dřívějšího sklepení, se nachází oficiální muzem okruhu Spa-Francorchamps. 

Sklep skrývá kolem třiceti exponátů závodních automobilů a podobný počet motocyklů. Většina z nich má víceméně přímý vztah k belgickému sportu. Zvláštní růžek tu má samozřejmě hvězdný Jacky Ickx a na obrazovkách běží nepřetržitě dokumentární filmy o nedaleké tradiční trati. Nalákali jsme vás? Není divu, tohle prostě musíte vidět. Vstup stojí 9 EUR a návštěvník je ve sklepě s exponáty témeř sám – toto muzeum je prostě tajemstvím…

Roman Klemm

Obrovský úspěch českého sportu: Charouzova stáj získala v Monaku zlatý double. Více čtěte zde.