Jaromíre Soukupe, tohle je moc: Pustil se do ženy, kterou mlátil trestně stíhaný Horáček

"Moderátor" se zase předvedl
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Samozvaného moderátora Jaromíra Soukupa ani jeho "one man televizi" už nebere skoro nikdo vážně. Přesto člověk žasne, když s kamennou tváří hlásí nesmysly jako vystřižené z bulvárních plátků z doby někdy před dvaceti lety. Tentokrát však výrazně přestřelil. Pustil se do Romany Pavelkové, která si prošla domácím násilím a později založila nadační fond, který se tímto problémem zabývá. Jeho závěry jsou šokující.

Romano, viděla jsi poslední Kauzy Jaromíra Soukupa? Tvé jméno se tam objevilo několikrát...
Ano, pár lidí mi psalo nebo volalo a poslali mi odkaz. Co na to mám říct? Tento pořad jsem nikdy nesledovala a po jeho zhlédnutí pochybuji, že se jedná o tak objektivní pořad, jak se tváří. Pravdou je, že jsem na bulvár zvyklá, byl a je součástí mojí práce. Nemám problém se nad některými články o sobě i zasmát, ale toto je i mimo veškerý bulvár.

No, počkej. S lobbistou a podnikatelem Tomášem Horáčkem, který je nyní trestně stíhán, jsi ale rok chodila, ne?
To je pravda. Sice už je to nějakých deset let zpátky, ale tento fakt nijak nepopírám, ani se nezlobím, že to někdo vytáhl. Je to součást mé minulosti, na kterou sice nejsem hrdá, ale existuje. Také mi přijde zvláštní, že se média opírají o mou osobu, přestože měl Tomáš i další a podstatně zásadnější vztahy, než byl ten náš.

O co tedy jde?
O tom, co se v našem vztahu dělo, jsem nikdy veřejně nepromluvila a nemám zapotřebí ani dnes na někoho ukazovat prstem. Není to nic, na co vzpomínám ráda. Když jsem se z toho dostala, založila jsem nadační fond, který si klade za cíl pomáhat obětem domácího násilí, aby se nebály. Dodáváme jim odvahu o problémech mluvit a bojovat proti násilníkům. Výroky, které v tomto pořadu padly, momentálně považuji za větší problém než to, že si nikdo z produkce neměl ani snahu ověřit, jak to vlastně bylo.

Co konkrétně? Nebudu hodnotit vystoupení Jaromíra Soukupa. Ale co přesně je podle tebe největší průšvih?
V jedné pasáži pan Soukup cituje moji údajnou kamarádku, která kdysi měla mluvit o tom, že jsem byla samá modřina a měla zlomený nos. Upřímně si nemyslím, že by to někdo z mého okolí prohlašoval do médií. A fakt, že pan Soukup vydává toto prohlášení za prokazatelné, mi přijde přinejmenším jako odvážný novinářský počin. Mnohem horší ale je, že pak dává jakoby prostor druhé straně. A údajný Horáčkův kamarád ústy pana Soukupa tvrdí, že jsem si mnohdy za páchané násilí mohla sama, protože jsem mu vyčítala lhaní a jeho manipulativní chování. Ačkoliv s tímto tvrzením absolutně nesouhlasím, celkové podání tohoto problému vyznělo tak, že je tedy vlastně normální, když doma padají facky, protože si to ženská někdy zaslouží. To je prostě absurdní!

Když tohle uslyší někdo, kdo si právě prochází domácím násilím, tak mu to rozhodně psychicky nepomůže...
Přesně tak. Srazí ho to ještě více na dno, jestli to ještě vůbec jde. A s největší pravděpodobností s danou situací nebude nic dělat a nechá se mlátit dál, protože podle většiny lidí je to normální. Tohle mě fakt nadzdvihlo ze židle. Jedna věc je předkládat neověřené informace, ale prezentovat podobné názory v televizi je vážně moc. Domácí násilí je velice ožehavé téma a mělo by se o něm mluvit opravdu s rozvahou. Uvědomte si, že obětí domácího násilí je každá šestá žena a každý dvaadvacátý muž.

Budeš s tím něco dělat?
A co? Bojovat s mužem, který ovládá několik médií? Neblázni. Možná si ani neuvědomil, že to může mít negativní dopad na oběti domácího násilí, ale jak jsem již zmiňovala. Mluvit o této problematice by se mělo opravdu obezřetně!

Ups, to byl trapas! Česká televize usvědčila Soukupa ze lží, online a natvrdo. Více čtěte zde.