Houbařské šílenství se rozjelo naplno: Napříč republikou najdeme hřiby, bedly, klouzky i další druhy

Wow, to je něco!
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Češi jsou národem vášnivých houbařů a po parném létě netrpělivě vyhlíželi podzim. Rozjezd byl sice pomalý, ale teď se dá říct, že jedlé houby najdete téměř v každé části České republiky. Ovšem co se týká druhů, to se výrazně liší. Kam tedy vyrazit za hřiby, bedlami nebo třeba klouzky?

Letní houbová sezona nebyla příliš úspěšná. Pokud jste nevyrazili na Šumavu nebo do jiných výše položených oblastí, měli jste až na výjimky smůlu. A když už se něco nalezlo, šlo spíše o sběr červů než kvalitních, zdravých hub. Alespoň nějaké deště a hlavně chladnější počasí však konečně znamená pro houbaře naději.

O uplynulém víkendu se celá země naplno ponořila do houbařského šílenství. Nálezy se ale hodně liší. Prostě záleží, kde bydlíte nebo kam až jste ochotni zajet. "Nemám problém jet z Prahy na Šumavu. Je to jistota, takže si udělám celodenní výlet," má jasno Kamil Táborský. Udělal dobře. Patnáct kilo hřibů budiž jasným důkazem.

Jak je na tom Středočeský kraj?

Ne každý je ale až takový "blázen". Nechcete-li opustit Středočeský kraj, dobrým "loveckým revírem" je Benešovsko. Pár praváků možná najdete, ale to je spíš o štěstí. Uspokojí-li vás babky, bedly a kouzci, je to tam doslova na kosu. To Vlašimsko či Voticko už je jiná káva a vypadá to, že i hřiby se zde sbírají ve velkém.

První výraznějších nálezy přicházejí i z Křivoklátských lesů okolo Berouna, hojný výskyt bedel je kolem Černošic. Praha-východ je naopak zatím "marná", například Klánovický les má jen pár prašivek, byť na procházku nemá chybu. Nicméně stačí popojet o kousek dál a v Kostelci nad Černými lesy se ocitnete v ráji hřibů, což dokládá i fotka paní Uljany.

To pravé teprve přijde

Nechme asi stranou horské oblasti. Už zmíněná Šumava, Beskydy a další lokality znamenají v podstatě stoprocentní jistotu houbových žní. To samé už se ale dá říct o okolí Brna, Třince, Opavy či Uherskobrodsku. Ještě chvíli počkat si musí sever země, Českolipsko i Liberecko, kde se to pravé ořechové (pardon, houbové teprve rozjíždí).

Otázkou ale je, do jaké míry bude houbám přát nadcházející relativně teplý týden. Teploty mají vystoupat téměř až ke třicítce, výraznější deště v nedohlednu. Houbaři si možná budou muset zase chvíli počkat. Sezona však rozhodně nekončí, spíš naopak. Nebude zřejmě tak dlouhá, jak jsme byli zvyklí. Přesto může stát za to.  

Jidášovo ucho: Černá houba z asijských pokrmů. Naučte se ji hledat. Čtěte zde.