Stavbou roku Středočeského kraje je školka Úsměv v Benešově. A co další objekty?

Novostavba Mateřské školy Úsměv v Benešově je stavbou roku
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Mateřská škola Úsměv v Benešově získala hlavní cenu v soutěži Stavba roku Středočeského kraje 2018. Zároveň jí patří i cena hejtmanky. Montovaná školka pro 140 dětí se otevřela loni na podzim. Výstavba stála 78 milionů korun a podle benešovské radnice se jedná o největší budovu tohoto typu v Česku.

Do soutěže o nejkvalitnější stavební dílo na území Středočeského kraje se přihlásilo 13 objektů, novostaveb i rekonstrukcí, které byly dokončené, uvedené do provozu nebo zkolaudované do konce května 2018. Velikost stavby nebyla měřítkem, protože hodnocení poroty se dlouhodobě zaměřuje na kvalitu staveb a jejich přínos pro občany a region.

Vítězná novostavba podle poroty představuje kvalitní architektonické řešení, které použitím modulárního systému vyhovělo požadavkům na rychlou výstavbu. "Moderní budova spolu s rozsáhlým hřištěm poskytuje dětem i pracovníkům školky uživatelsky velmi komfortní a příjemné prostředí, zároveň je vhodně začleněná do okolní obytné zástavby," stojí v hodnocení (více na webu stavbaroku.cz).

Které další stavby uspěly?

Odborná porota udělila i další ocenění. Z hlediska energetické úspornosti byla nejlépe hodnocena novostavba výrobně administrativní budovy Teco v Kolíně, která zároveň dostala cenu veřejnosti. Nejlepší dopravní infrastrukturou je křižovatka Skalka na dálnici D4, nejlépe opravenou památkou statek v Sedlci u Mšena na Kokořínsku. Nejlepší stavbou určenou k veřejnému účelu je podle porotců zrekonstruovaná Základní umělecká škola v Benátkách nad Jizerou.

Rozhledna Čížovka u Kněžmostu uspěla jako stavba nejlépe rozvíjející kulturní hodnoty krajiny nebo okolní zástavby a rekonstrukce kolínského regionálního muzea získala cenu v kategorii staveb financovaných krajem či jeho příspěvkovou organizací.

Byl to povedený ročník

Cenu za rozvoj bydlení porota udělila rezidenci Jičínská v Mladé Boleslavi, nejlepším investičním záměrem je podle ní multifunkční budova mladoboleslavské Kliniky Dr. Pírka a zvláštní cenu za architektonické řešení získal rekreační objekt Dépendence Slapy v Rabyni.

"Letošní ročník opět představuje řadu stavebních realizací, které dokládají vysokou úroveň stavební kultury a architektury v našem kraji a navazují tak na bohatou tradici stavitelského umění Středočeského kraje. Jsou zde opět zastoupeny i zdařilé rekonstrukce památek," shrnul radní pro oblast kultury a památkové péče Středočeského kraje Karel Horčička.

Volmanova vila vrcholem funkcionalismu. Její vzhled vám vyrazí dech. Čtěte zde.