Jablek je moc, výkupny se potýkají s nízkou cenou i špatným odbytem

Letos se zadařilo, ceny výkupu jsou tak samozřejmě nízké
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Za kilogram jablek zaplatí výkupna u Českého Brodu na Kolínsku 1,20 koruny, na začátku letošní sezony zaplatila 1,60 koruny. Cena může nadále klesat, hrozí i zastavení celého výkupu. Výkupny se totiž potýkají s problémy s odbytem vykoupených jablek.

Jeden z největších provozovatelů výkupen jablek, společnost Santana, letos zahájila sezonu výkupu jablek v polovině srpna. "Vykupujeme, nepřerušili jsme výkup, problém je s odbytem i s cenou. Některé výkupy už zavřely, protože nemají odbyt a je tak nízká cena, že se to lidem ani nevyplatí dělat," řekl jednatel společnosti Zdeněk Sklenář. Firma má podle jeho slov odbyt zajištěný, 99 procent jablek vozí do zahraničí, například do továren v Německu, Rakousku nebo Španělsku.

Může se úplně zastavit

"Máme samozřejmě problém v tom, že těch odběratelů je méně než jiná léta," vysvětlil Sklenář. Na začátku sezony vozila firma jablka do dvou německých továren, nyní již jen do jedné. Podobná situace panuje i v Rakousku, ze tří továren jablka stále kupují jen dvě. "Jde o továrny, které jsou blízko hranic, nevyplatí se jezdit daleko jako v jiných letech," dodal Sklenář. Podle něj navíc německé i rakouské továrny preferují jablka od tuzemských dodavatelů, což situaci dále komplikuje.

Výkupny firmy nabízejí podle Sklenáře jedny z nejvyšších částek za kilogram v republice, v jiných výkupnách vykupují jablka i za 80 haléřů. "Výkup se může i úplně zastavit, protože odbyt nebude. Poláci dokážou zaplavit jablky německé fabriky za nízké ceny," uvedl Sklenář. Polsko podle něj vyprodukuje podstatnou část celé evropské produkce jablek.

Vykoupí rozhodně méně

Letošní množství vykoupených jablek bude i přes vysokou úrodu nižší než v minulých letech. Zatímco dříve Santana vykoupila 2 000 až 4 000 tun jablek, letos se zřejmě dostane na maximálně 2 000 tun. "Letos vzhledem k tomu, že je takto vysoká úroda, tak je nízká cena a nevykoupíme rozhodně takové množství, protože už to nedělá tolik lidí kvůli nízké ceně a špatnému odbytu," uvedl.

Vysoké ceny za výkup nabízela Santana v loňském roce, kdy byla slabá úroda jablek. Za jeden kilogram se platilo až pět korun, takové ceny byly v republice naposledy kolem roku 2007. Obvyklá cena za kilogram jablek se pohybuje mezi dvěma až třemi korunami.

Společnost provozuje v České republice výkupny u Českého Brodu a v Kouřimi na Kolínsku, v Uhlířských Janovicích na Kutnohorsku, u Nymburka a u Kopidlna na Jičínsku. Dříve měla společnost více výkupen, v posledních letech ale jejich množství omezuje.

Nejzdravější ovoce na světě: Překvapí vás, jak dobře si vedou jablka. Čtěte zde.
Klíčová slova: