Souhlasíte? Někteří starostové chtějí možnost vykázat lidi z městských částí

Jakou obranu by si představovala Jana Černochová?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) chce ve Sněmovně předložit novelu přestupkového zákona, která by znovu umožnila v případě trojnásobného spáchání vážného přestupku vyhostit provinilce z území obce nebo městské části. Spolu se starostou Prahy 3 Alexandrem Bellu (ODS) také chtějí, aby obvodní ředitelé městské policie podléhali přímo starostům.

Radnice ztratily možnost vykázat problémové lidi ze svého území novelou přestupkového zákona, která vstoupila v platnost loni v červenci. Podle Černochové to byla chyba, protože městští strážníci tím ztratili jedinou možnost, jak efektivně postihovat dlouhodobě problémové osoby či drogově závislé. V minulosti se podle ní tato možnost využívala. "Byly to ojedinělé případy a ukázalo se, že to funguje," uvedla.

Možnost odebrat dávky

Kvůli návrhu tuto možnost do zákona vrátit se Černochová sejde s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). "Jsme na startu, předpokládám, že k tomu najdu napříč politickým spektrem podporu," uvedla. Zároveň spolu se starostou Bellu podporují další návrh poslance Jana Bauera (ODS), který už ve Sněmovně leží. Ten by rovněž v případě spáchání tří vážných přestupků umožnil odebrat provinilci dávky v hmotné nouzi.

Přehodnocení si podle obou starostů zaslouží také vztah mezi městskou policií a radnicemi městských částí. "Bylo by mnohem lepší, aby každý obvod měl městskou policii podřízenou danému statutárnímu zástupci, to znamená starostovi," uvedl Bellu. Tato změna by byla možná jenom novelizací zákona o hlavním městě. Tu by si podle Černochové měla vzít na starost nová rada vzešlá z říjnových voleb v rámci zákonodárné iniciativy, kterou Praha má.

Jaké jsou dnes možnosti?

Nyní je systém nastaven tak, že šéfové každého z 15 obvodních ředitelství podléhají řediteli městské policie, který se zodpovídá radě hlavního města, potažmo radnímu pro bezpečnost. Tím je Libor Hadrava (ANO).

Bezpečností situace je v metropoli komplikovaná zejména v centru města, kde se koncentrují služby pro bezdomovce a drogově závislé, kteří se tam stahují z celé země. Bellu řekl, že nejkrizovější je oblast, která kopíruje trasu tramvajové linky číslo 9, zejména pak v okolí Hlavního nádraží a křižovatky Bulhar, kde se nachází centrum Naděje.

Městská policie dlouhodobě řeší nedostatek strážníků, v Praze 3 podle starosty chybí 20 strážníků, v Praze 2 to je 25 a v první městské části 38 strážníků. Městské policii se dlouhodobě nedaří nabírat dostatek nových lidí, a to i přes zvyšování platů či nabídku náborových příspěvků a dalších benefitů. Podle Černochové by bylo namístě, aby se strážníkům v Praze a dalších větších městech vyplácel vyšší rizikový příspěvek.

Filip Hausknecht: Alexander Bellu je navázán na pražské podsvětí a staré struktury ODS. Více čtěte zde.