Číslo na Andreje v Kralupech nepotřebují. Patří mezi nejlepší zadavatele zakázek u nás

Starosta Lesák má vizi, ta se mu postupně daří plnit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Na 11. místě se umístilo město Kralupy nad Vltavou v průzkumu spolku EconLab s názvem zindex.cz. Profesionální šetření týmu ekonomů je ohodnotilo jako dobrého zadavatele, jehož informace o veřejných zakázkách jsou kvalitní, stejně jako jejich dokumentace. V oblasti nejlepší přípravy zakázek navíc vybojoval tým rozvoje města první místo.

Již na jaře letošního roku se Kralupy dokázaly umístit v první dvacítce v žebříčku s názvem Obce v datech a jasně tak prokázaly, že kvalita života občanů města jde strmě nahoru. Hlavní zásluhu na tomto hodnocení měl zejména tým rozvoje města pod vedením místostarosty Libora Lesáka, jemuž se každoročně podaří získat řadu dotací. Neuplynul však ani rok a Kralupy si mohou opět říct, že "něco zřejmě dělají dobře". Patří totiž mezi nejlepší zadavatele zakázek v ČR.

Zadávání zakázek radnice zvládá na jedničku

Jednoznačně to prokázalo hodnocení spolku EconLab při Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy s názvem zindex.cz. "Kralupy ve srovnání se svým okolím opět excelovaly a v kategorii malých měst se umístily na krásném 11. místě," neskrývá nadšení místostarosta Libor Lesák, podle kterého toto vynikající hodnocení ukazuje zejména na kvalitní práci odboru realizace investic a rozvoje města, složené ze skutečných profesionálů.

Hodnocení zadavatelů veřejných zakázek s názvem zindex.cz se soustředí především na to, zda příslušná obec zpracovává zakázky transparentně, hospodárně a v souladu se zákonem

Hlavním cílem zindex.cz je pak zejména poukázat na úspěšné žadatele a těm, kdo v hodnocení naopak pohořeli, přinést inspiraci a ukázat správnou cestu.

Velmi dobře si však Kralupy vedly také v ostatních kategoriích a třeba v oblasti "nejlepší příprava" obsadilo toto středočeské město dokonce první příčku. "Znamená to tedy, že veřejné zakázky, které zadáváme, jsou v očích Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže bezproblémové," zdůrazňuje místostarosta Lesák s tím, že celý tým, jenž je připravuje, je navíc zcela soběstačný. Veškerou přípravu dokumentů činí v podstatě sám, bez pomoci, a městu tak ušetří peníze.

S financemi to zde umí

Další velké vítězství Kralup, které se v posledních letech navíc rychle mění k nepoznání, a mají našlápnuto i k tomu, stát se v dohledné době centrem vědy a techniky, však také ukazuje na další zajímavý fakt. Konkrétně ten, že dnes tolik populární "telefon na Andreje", který se vším pomůže, a to především s korupcí, je v tomto středočeském městě zcela zbytečný. Rodí se nové centrum Kralup, sídliště prochází regenerací a vznikají také další odpočinková místa.

Rozvoj města jde přitom v ruku v ruce s úspěšnou dotační politikou místostarosty Libora Lesáka a zároveň také úzce souvisí s vynikajícím hodnocením Kralup v oblasti veřejných zakázek. "Práce těch, kteří je připravují, přitom není jednoduchá, protože zejména v případě dotačních titulů prochází zakázky mnohastupňovým systémem kontrol," vysvětluje Libor Lesák s tím, že tyto jsou velmi podrobné a při sebemenším problému žadatel o dotaci přijde.

To ovšem naštěstí není případ Kralup nad Vltavou, kterým se daří hospodařit a finančními institucemi jsou dlouhodobě hodnoceny jako úspěšné město bez dluhů. Právě díky tomu je tak možné přebytky z rozpočtu investovat do dalších oblastí, jako je modernizace základních škol, oprava komunikací či výstavba tolik potřebných parkovacích míst, což většina místních skutečně ocení.