Houby stále rostou ve velkém. Mráz z nich může snadno udělat jedovaté, jak je poznat?

Tak co, už máte letos nasušeno?
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Po extrémně suchém létě přišly prakticky okamžitě mrazy. Ve výše položených pohorách už se teploty dostávají pravidelně pod bod mrazu. Houbařské žně minimálně v polovině republiky sice stále pokračují, oblíbené houby se však mohou stát během několika hodin pro lidský organismus jedovaté. Jste na to připraveni a jak takové houby poznat?

Sociální sítě jsou doslova zahlcené úlovky, ze kterých přechází zrak. Hřiby se opravdu stále nenosí po kusech, ale po kilech. Ovšem jen v některých částech republiky. Zatímco ještě před týdnem se dalo najít prakticky všude (výjimkou bylo například Královéhradecko a některé další regiony), dnes se začíná sbírat v Brdech, hodně stále najdete například na Šumavě nebo na Vysočině.

Co vašemu tělu hrozí?

Ale právě výše položené "revíry" jsou problém. Ani ne tak proto, že když se pořádně neoblečete, budete už se klepat zimou. Ale noční mrazíky houbám nijak nesvědčí, spíš právě naopak. Respektive zatímco třeba václavkám, hlívám a čirůvkám opakované rozmrznutí až tolik nevadí, hlavně hřiby jsou na tento proces mnohem náchylnější.

Nemusíte se bát, že když si přemrzlého hříbka dáte k obědu, za hodinu vás povezou do márnice. Lehčí otrava spojená se zažívacími potížemi je však velmi pravděpodobná. Je to podobné jako s masem. Bílkoviny se začnou rozkládat, cukry kvasit, bakterie napadnou tkáně hub a vytvořené toxické látky vašemu tělu rozhodně neudělají dobře.

Jak závadné houby poznáte?

Je jasné, že když si do smaženice dáte jednu takovou houbičku, pravděpodobně to ani nepoznáte. Trable nastávají při větším množství. Jedním z řešení je houbařit pouze v hlubších lesích, kam se zima až tak nedostane. Ještě lepší je však vydat se do míst, kde mrazy ještě neudeřily. Jistota je jistota. 

A jak vlastně takové závadné houby poznáte? Na první pohled jsou prostě "divné", jakoby vybledlé. Na omak pak zjistíte, že okraje jsou měkké, nahnilé. Textura plodnice není taková, jakou znáte, dostává spíše našedlou barvu.

Klíčová slova: