Prolézal zaprášené půdy a hledal poklady. Z majitele vetešnictví zámeckým pánem

Pomoc od kraje by se jistě hodila
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Na zámek v Martinicích u Dolních Kralovic na Benešovsku přivedla Pavla Kuřete láska ke starým věcem. Od 14 let prolézal zaprášené půdy a hledal poklady, které se mohou jiným lidem zdát naprosto bezcenné. Nakonec se z něj stal zámecký pán.

Sběratelská vášeň později přiměla Pavla Kuřete k rozhodnutí otevřít si ve Zruči nad Sázavou vetešnictví. Život se mu ale zásadně změnil před deseti lety, kdy se dozvěděl o možnosti koupit zchátralý martinický zámek a zřídit v něm zřejmě největší obchod svého druhu v Česku.

"Přišel za mnou kamarád a povídá, mám něco pro tebe. Sice mě tvoje rodina asi zabije, ale pojď se na něco podívat," popisuje čtyřicetiletý Kuře, jak se stal před lety "zámeckým pánem".

Sbíráte, sbíráte a pak začnete prodávat

Rozlehlý areál raně barokního zámku, který v druhé polovině minulého století sloužil zemědělskému družstvu, mu poskytl prostory pro vytvoření sběratelského skanzenu, jak sám svému panství říká. "Vetešník je vlastně velký sběratel. Sbíráte, sbíráte a pak už nevíte, co s tím, tak jsem to začal prodávat," podotýká Kuře.

Návštěvníci na zámku najdou prakticky všechno - nábytek, oblečení, knihy, porcelán, nejrůznější nástroje a nářadí, kanystry, hračky, pohledy, obrazy, gramodesky, sekačky na trávu nebo vojenské uniformy. Mezi vojenským oblečením nechybí třeba padák nebo brašny na plynové masky. Vedle prodejních ploch Kuře zřídil i muzeum. Aktuální expozice se vztahuje ke stému výročí založení Československa a kromě portrétů všech prezidentů nabízí pohled do dobového koloniálu nebo kadeřnictví.

Začátky byly dost těžké

Kuře zdůrazňuje, že není starožitníkem, ale skutečným vetešníkem. "Moje heslo je 'najdi si svůj poklad'. Pro někoho může být pokladem knížka za 100 000 korun, pro někoho za pětikorunu," poznamenal. Nelíbí se mu, že je dnes v módě hotelové bydlení - doma nic nemít, jen se tam vyspat a ráno zase odejít. "Nevytváříme si k ničemu vztah," míní.

Počátky na zámku byly obtížné, protože památka byla značně zarostlá a připomínala zámek z pohádky o Šípkové Růžence. Aby ji získal a mohl začít s opravami, musel Kuře prodat skoro všechno, co měl, a také se zadlužit. Za zámek zaplatil necelý milion korun, dalších pět až šest milionů do něj zatím investoval. Výsledkem je hlavně nová střecha, na další větší akce se ale nedostávalo. Proto velmi uvítal možnost získat mimořádnou krajskou dotaci určenou pro památky se společenskou funkcí. Za 3,6 milionu korun bude nyní moci budovu staticky zajistit a opravit klenbu.

Kraj snad pomůže

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) při nedávné návštěvě Martinic připomněla, že kraj letos věnuje na podobné projekty 30 milionů korun. Z toho individuální žadatelé získali 27 milionů. Podáno bylo 55 žádostí, 15 jich bylo úspěšných.

Opravit se má za tyto prostředky mimo jiné roubená stodola v Mnichově Hradišti, střecha pivovaru v Kostelci nad Černými lesy, hrobnický domek na slovanském hradišti Budeč nebo zřícený krov zámečku Žáky.