Do babyboxu v Neratovicích někdo odložil novorozené děvče

Toto je 58. babybox, který byl otevřen v České Lípě
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Do babyboxu v Neratovicích někdo odložil novorozené děvče, je zdravé, váží asi tři kilogramy. Jde o první dítě odložené do babyboxu v neratovické nemocnici, což potvrdil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

V celé České republice bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2005 zanecháno už 177 dětí. "Holčička byla odložena i s placentou, nahá, ale zcela zdravá a donošená," uvedl Hess, který děvče pojmenoval Daniela. "Připomínám, že je to druhá holčička odložená včetně placenty," dodal Hess. První byla podle něj v roce 2009 v Ústí nad Orlicí Lucinka.

Mají i své kritiky

Jde už o druhé dítě nalezené ve Středočeském kraji během pěti dní. V sobotu někdo odložil čerstvě porozené dítě do babyboxu v benešovské nemocnici. Chlapec dostal jméno Antonín.

Letos už bylo do babyboxů v ČR odloženo 15 dětí. Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení.

Schránky jsou rovněž umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Klíčová slova: