Rodina pohřbila Jana Kočku ml.: Zablokovaná doprava i zajímavý precedens, stane se to teď v Praze normou?

Má se stát trendem uzavírat ulice kvůli soukromé akci?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kostel Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze zaplnili dnes lidé, kteří přišli na pohřeb Jana Kočky mladšího, vnuka provozovatele Matějské pouti Václava Kočky. Jan nedávno zahynul při dopravní nehodě. Po obřadu následoval smuteční průvod, při kterém ostatky zesnulého  převezl kočár tažený koňským spřežením Vinohradskou třídou na Olšanské hřbitovy. Co bude dál? Stane se teď podobné rozloučení tradicí a v metropoli se tak máme na co těšit?

Kvůli průvodu byla v ulici zhruba na půl hodiny omezena doprava včetně tramvají. Povolení vzbudilo kritiku, vše se dnes ale obešlo bez incidentů. Ostatky zesnulého do kostela dopravili po desáté hodině, o půl hodiny později byl ke kostelu přistaven kočár. Na zeď kostela někdo nalepil cedule s nápisy kritizujícími konání smutečního průvodu, které strhli pracovníci ochranky. Na pohřbu zazpíval Daniel Hůlka.

Nebylo to poprvé a starosta nesouhlasil

Procesí stovek smutečních hostů vyrazilo od kostela po 14:30 a na Olšanské hřbitovy dorazilo po 15:00. Kočár s rakví táhla šestice černých koní a provázela ho kapela. Na Olšanských hřbitovech pozůstalí spustili rakev do připraveného hrobu. Kněz v pohřební promluvě zmínil také řidiče kamionu, do kterého Kočka v protisměru narazil a usmrtil ho. Před spuštěním ostatků pozůstalí vypustili bílé holubice.

Rodina Kočků už podobný průvod zorganizovala před zhruba deseti lety pro Václava Kočku mladšího, kterého na křtu knihy bývalého premiéra Jiřího Paroubka zastřelil hoteliér Bohumír Ďuričko (dnes Benedikt Reinhold Diera).

S konáním dnešního průvodu nesouhlasil starosta třetí městské části Alexander Bellu, podle kterého je zbytečné blokovat rušnou třídu kočárem taženým koňským spřežením. "Navíc nerozumím tomu, proč bychom v naší městské části měli takto oslavovat člověka, který svým nezodpovědným jednáním způsobil tragickou smrt řidiče kamionu. To ale samozřejmě neznamená, že rozporuji nárok rodiny na důstojný pohřeb a pietu," uvedl Bellu.

Krnáčová nevidí problém

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) uvedla, že organizátoři dodali souhlas policie a dopravního podniku a silniční úřad neměl důvod akci nepovolit. Silniční úřady kompetenčně nespadají pod samosprávu, ale pod stát, takže místní politici nemají na jejich rozhodování vliv. Náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy a státní správy Petr Mlsna dnes Právu řekl, že úřad akci povolit nemusel a omezení veřejné dopravy je dostatečným důvodem pro její zamítnutí.

Jan Kočka mladší zemřel na konci září při čelní srážce osobního a nákladního auta na dálnici D11 na Nymbursku, kterou s největší pravděpodobností zavinil. S osobním autem vjel do protisměru, pokračoval zhruba dva kilometry a narazil do nákladního auta. Obě vozidla začala po střetu hořet. Řidič nákladního vozu nehodu také nepřežil.