Digitální revoluce v Kralupech začíná. Na co se mohou lidé těšit a jak jim to usnadní život?

Jednání o koalici v Kralupech je v plném proudu. Místostarosta Lesák však nečeká a plní své vize a sliby voličům.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zatímco většina středočeských měst se již po delší čas pyšnila vlastními webovými stránkami zaměřenými na rozvoj cestovního ruchu, Kralupy patřily mezi výjimky. Během letošního roku se nicméně digitální sféře ve městě dařilo, vznikla internetová televize a od začátku října je dostupný i pilotní projekt s názvem Turistický a informační portál města Kralupy nad Vltavou. Bude to stačit, nebo přijde ještě něco dalšího?

Nový Turistický a informační portál města Kralupy nad Vltavou však není jedinou novinkou, na kterou se mohou nyní nejen občané centra Dolního Povltaví těšit. 

V Lobečku je v plném proudu rekonstrukce komunikace v ulici Gagarinova, a to včetně výstavby nových chodníků. Žáci ZŠ Gen. Klapálka pak zase jistě uvítají nový multifunkční sportovní areál

V průběhu letních prázdnin se město proměnilo. Pokračovala přestavba centra Kralup, regenerace sídliště V Zátiší či vznik nových parkovišť. Tým rozvoje města pod vedením místostarosty Libora Lesáka se navíc umístil mezi nejlepší zadavatele veřejných zakázek v ČR a nebyla opomenuta ani digitální sféra. Světlo světa tak spatřil i Turistický a informační portál města Kralupy, od počátku října dostupný na www.tipkralupy.cz

Zkrášlování Kralup bez přestání pokračuje

Jedná se o pilotní projekt ve zkušební verzi, který v současné době svým návštěvníkům nabízí především turistické informace o městě. "Ten, kdo má chuť vydat se na výlet do Kralup, zde tak naleznete zejména vše ohledně ubytování, památek, sportovního vyžití či přírodní krás," vysvětluje Libor Lesák, který neopomíná dodat, že samozřejmostí jsou i tipy na výlety v okolí Kralup, jež budou postupně přidávány. Zdaleka to však není vše, čím se portál může pochlubit.

Jeho hlavní cíl totiž není jen pomoc turistům, kteří zde naleznou také praktické informace a vše o infocentrech, ale i zlepšení komunikace mezi občany a radnicí. "Na TIPKralupy.cz je tak již nyní možné najít tiskové zprávy, později budou přibývat i rozhovory se zajímavými lidmi, ať už z oblasti sportu či alternativní kultury," říká místostarosta Lesák s tím, že na webu bude možné vyhledat zejména příspěvky, které se z nějakého důvodu nehodí přímo na oficiální portál města.

Nechybí ani důraz na rozvoj digitálních inovací

V Kralupech se však daří nejen rozvoji on-line sféry. Rychle pokračuje také rozvoj nového centra města a na denním pořádku je samozřejmě také obnova památek

Zatímco v uplynulých letech se podařilo obnovit například morový sloup v Mikovicích, nyní prochází kompletní rekonstrukcí památník obětem války v Lobečku.  

"Nezapomínáme však ani na ty, kdo nemají čas anebo chuť příspěvky na stránkách denně sledovat, a tak je samozřejmostí i odběr novinek," zdůrazňuje kralupský místostarosta, jenž dodává, že díky tomu tak není problém aktuality dostávat denně mailem. Na druhou stranu je však nutné podotknout, že prozatím se stále jedná o pilotní verzi projektu, který bude plně hotov až na počátku roku 2019. V té době totiž dojde ke spuštění asi nejdůležitější části TIPKralupy.cz

Stane se jí nový Katalog kralupských firem, jenž bude mít za cíl nejen podporu místních živnostníků, ale i třeba mladých lidí, kteří vstup do světa businessu teprve zvažují. "Tito zájemci zde naleznou vše nejdůležitější o podnikání a budou mít také příležitost nalézt případné spolupracovníky či zaměstnance," uvádí Libor Lesák s tím, že lokální firmy, společnosti a podnikatelé naopak získají možnost umístit na portál svou prezentaci, čímž je město podpoří.

Turistický portál však není jedinou inovací v on-line světě, kterou se mohou Kralupy pochlubit. Již na počátku letošního roku došlo ke spuštění nového Kralupského televizního zpravodajství, které je nyní on-line dostupné na www.kralupytv.cz. Unikátní je zejména v tom, že občané mají možnost sledovat i desítky let staré reportáže a střípky ze života ve městě, které jsou stejně zajímavé jako případné pokrytí města WiFi zdarma, jež Libor Lesák a jeho tým nyní plánují.

Nejen exotická Dubaj, ale už i středočeské Kralupy mají vlastní BIGFRAM. Jako jediné město u nás. Více čtěte zde.