Na Jižním Městě jde do tuhého. Osud Prahy 11 mají v rukou Piráti, zatím váhajíi

Na Jižním Městě je občas zmatek...
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Rozhodnout o podobě vedení Prahy 11 mohou Piráti. Zastupitelské kluby ANO, ODS, TOP 09 a STAN, které mají dohromady 18 zastupitelů, vyzvaly ke spolupráci Piráty s devíti mandáty. Taková koalice by měla v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu pohodlnou většinu 27 zastupitelů. Kdy bude rozhodnuto a proč strana váhá?

Piráti se k výzvě vyjádří za několik dní. Vyjednávání na Jižním Městě komplikují dlouhodobě napjaté vztahy mezi uskupeními, která se dostala do zastupitelstva městské části. Volby v Praze 11 vyhrálo pod vedením bývalého starosty a aktivisty Jiřího Štylera Hnutí pro Prahu 11 (HPP11), které získalo 13 mandátů.

"Před volbami trvale vylučovalo spolupráci s jiným politickým subjektem, než jsou Piráti. Svůj vstup do rady po volbách HPP11 podmiňovalo ziskem nadpolovičního počtu mandátů buďto pro sebe, nebo pro sebe a Piráty dohromady. Tohoto cíle HPP11, resp. HPP11 spolu s Piráty nedosáhlo, a proto nepředpokládáme vznik většinové koalice v Praze 11 s HPP11," uvedl Jakub Lepš (TOP 09).

Jasno bude za pár dní

Představitelé ANO, ODS, koalice TOP 09 a STAN se sešli s Piráty minimálně na jedné povolební schůzce. Podle Lepše se ukázalo, že neexistuje zásadní programová překážka ve spolupráci. "Naše programy jsou v řadě bodů totožné. Jsme připraveni se spolupodílet na vedení a rozvoji Prahy 11," sdělil  Pavel Dittrich (ODS). Ve výzvě adresované Pirátům uvádějí konkrétní body, na kterých se shodují.

K výzvě stran se Piráti vyjádří za několik dní. "Piráti berou uvedenou informaci na vědomí s tím, že oficiální vyjádření k této výzvě představí v první polovině příštího týdne. Abychom mohli zaujmout jasné stanovisko, je třeba záležitost interně projednat v rámci našeho zastupitelského klubu a naší členské základny," vysvětlil lídr Pirátů Jiří Dohnal.

Schůzky probíhají, ale...

Po volbách je v Praze 11 patová situace. Utvořily se dva podobně silné bloky stran, z nichž ani jeden nemá potřebnou většinu. Vítěz voleb Hnutí pro Prahu 11 chce spolupracovat s Piráty, s nimiž má dohromady 22 zastupitelů. O jejich blízkosti svědčí fakt, že se podle facebookového profilu Pirátů tato dvě uskupení za poslední dva týdny setkala třikrát. "Kromě programových průniků jsme společně hledali cestu pro vytvoření koalice, která zajistí stabilní rozvoj Prahy 11," mají jasno Piráti.

Zastupitelské kluby ANO, ODS, TOP 09 a STAN mají dohromady 18 zastupitelů. Do zastupitelstva se dostala ještě dvě uskupení, Jižní Město - náš domov se třemi mandáty a SPD se dvěma mandáty. S nimi HPP odmítá spolupracovat a s SPD odmítá spolupráci i koalice TOP 09 a STAN.

Ve volbách v roce 2014 vyhrálo v městské části Hnutí pro Prahu 11 (HPP 11), které získalo 32,5 procenta hlasů a 18 mandátů. Druhé skončilo hnutí ANO s necelými 18 procenty a devíti mandáty, následovala TOP 09 s devíti procenty a pěti křesly. ČSSD získala čtyři zastupitele a ODS, KSČM a Jižní Město - náš domov obsadily každá tři křesla.

Jak to bylo?

Po minulých volbách vládla v městské části koalice HPP 11, ANO a TOP 09 pod vedením Jiřího Štylera. Koncem roku 2016 se koalice rozpadla a zastupitelstvo Štylera odvolalo. V lednu 2017 byl starostou zvolen Petr Jirava (ANO), radnici vládne TOP 09 s ANO a nezávislými s podporou několika dalších zastupitelských klubů.

Praha 11, v níž žije 77 600 obyvatel, je na jihu hlavního města. Městská část zahrnuje katastrální území Chodova a Hájů.

Zeman by mohl vyznamenat Paulu Wild. Pornoherečka maká do roztrhání těla, stejně jako Michal David. Více čtěte zde.