Soudy řeší více než stovku stížností na komunální volby. Podvádět prý měl i Rath

David Rath toužil po imunitě, nevyšlo to
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Více než stovkou stížností na nedávné komunální volby se zabývají jednotlivé regionální soudy. Předtím, než rozhodnou, nesmějí se v obcích, kterých se stížnosti týkají, konat ustavující zastupitelstva. Stížnosti se týkají třeba údajných pochybení při sčítání hlasů, kupčení s hlasy nebo účelových změn trvalého bydliště kandidátů.

Obecní volby se konaly 5. a 6. října. Desetidenní lhůta, v níž lidé mohli zpochybnit u soudů průběh a výsledky voleb, začala následující středu 10. října a vypršela v pátek 19. října. Soudci mají na rozhodnutí 20 kalendářních dní.

Nestihl zařídit trvalé bydliště?

V nejlidnatějším regionu republiky, Středočeském kraji, se soudy zabývají zhruba čtyřmi desítkami stížností na komunální volby. Týkají se mimo jiné i několika okresních měst. Více než desetina stížností v kraji ale směřuje na volby ve městě Hostivice s osmi tisícovkami obyvatel.

Například vítězné uskupení HOme - Hostivice město podalo stížnost proti vzniku mandátu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, nepravomocně odsouzeného za korupci. Podle sdružení si někteří kandidáti Rathova uskupení Zdravá Hostivice do voleb nezařídili ve městě trvalý pobyt.

Slušní lidé úřadovali

Asi třemi desítkami stížností se zabývá brněnský krajský soud. Z toho zhruba polovina se týká Jihomoravského kraje a zbylé obcí Vysočiny a Zlínského a Olomouckého kraje. Třetinu z 12 stížností na volby v Brně a jeho městských částech podali členové radikálního hnutí Slušní lidé. Do městského zastupitelstva se nedostalo, získalo jen 2,7 procenta hlasů. Podle hnutí volební komise v rozporu se zákonem označovaly za neplatné lístky, na nichž byl kromě křížku u strany dán i preferenční hlas.

V Třebíči na Vysočině stížnost na volby posune termín ustavujícího zastupitelstva. Ve městě už je dohodnutá koalice a jsou rozdělena i místa v radě, takže nové vedení Třebíče plánovalo ustavující jednání zastupitelstva na 1. listopadu. Posune se zřejmě na 8. listopad.

Ve hře jsou i kasina

Odklad čeká i zastupitelstvo Chebu v Karlovarském kraji. Podle lídra vítězné Volby pro město (VPM) a kandidáta na starostu Antonína Jalovce mají stížnosti mimo jiné umožnit nabytí platnosti nové vyhlášky povolující provozování kasin ve městě ještě před personální změnou na radnici. "Po nabytí platnosti pak bude pro nové vedení města komplikovanější v září přijatou vyhlášku zrušit," uvedl.

V Ústeckém kraji se část ze 26 stížností týká údajného kupčení s hlasy voličů. Dvě stížnosti na volby v Ústí nad Labem kvůli tomu podala koalice TOP 09, KDU-ČSL a STAN, která se do zastupitelstva nedostala. Podle vyjádření na facebookové stránce koalice nelze přivírat oči nad nekalými praktikami, ačkoli problematické okrsky celkové výsledky voleb téměř neovlivní. Policie v kraji řeší několik podnětů v souvislosti s možnými pokusy o ovlivnění voleb. Ještě před konáním voleb byl kvůli kupčení s hlasy obviněn jeden člověk z Teplic.

Přepočítávání hlasů

Shodně 15 stížností řeší krajské soudy v Liberci a Českých Budějovicích. Například podle stěžovatele, který napadl volby v Jablonci nad Nisou, byl volební lístek nepřehledný kvůli nadbytečným údajům v seznamu kandidátů některých stran a hnutí. Podle mluvčí českobudějovického soudu Ivany Vobejdové se v podstatě všechny tamní stížnosti týkaly přepočítávání hlasů.

V Olomouckém kraji se některé stížnosti týkají třeba bydliště dvou kandidátů, kteří se dostali do zastupitelstva Přerova - Petra Kouby z ODS a bývalého ministra dopravy Antonína Prachaře (STAN). Podle stížnosti si oba změnili trvalé bydliště účelově kvůli volbám, uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Kouba se podle koaliční dohody má stát náměstkem primátora.

Krajský soud v Ostravě eviduje v souvislosti s obecními volbami v Moravskoslezském kraji 32 žalob. O 21 z nich rozhodl. Čtyři návrhy pro formální nedostatky odmítl, v 17 dalších případech návrhy zamítl.

Klíčová slova: