Řidiče čeká peklo: Most u Vltavské je uzavřen, bude se bourat

 

Most na Vltavské, který je od půlnoci kvůli havarijnímu stavu uzavřen, bude nutné zbourat. Potvrdila to dnes řekla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Společně s ním TSK zbourá i paralelní most, po kterém vede komunikace Bubenská v opačném směru.

Na zhoršení stavu mostu v úterý upozornila Technickou správu komunikací (TSK) společnost, která dělá jeho diagnostiku. Z posudku vyplývá, že nosná konstrukce byla postavena v rozporu s projektem. Náměstek ředitele TSK Matěj Fichtner v úterý uvedl, že stav mostu se začal velmi rychle zhoršovat v posledních 25 dnech. Zvětšovaly se praskliny v konstrukci, které TSK sledovala. Most není součástí navazujícího soumostí Hlávkova mostu, který je rovněž ve špatném stavu. TSK připravuje jeho celkovou rekonstrukci.

Správa komunikací už vybrala firmu, která v následujícím týdnu uzavřený most podepře, aby se mohl otevřít dopravě. Zároveň začne pracovat na projektu zbourání a stavby nových mostů, což nějakou dobu potrvá. Podle Liškové je konstrukce mostů podobná loni zhroucené Trojské lávce a mostu v Janově.

Pospíšil chce nový most

Podle diagnostiky je v havarijním stavu část mostu, pod kterou projíždějí tramvaje a chodí chodci. "Za posledních 25 dní měření se stav mostu začal velmi rychle zhoršovat a praskliny v jeho konstrukci, které důkladně už řadu měsíců monitorujeme, se začaly rychle a nebezpečně zvětšovat," uvedl náměstek ředitele TSK Matěj Fichtner (ANO). Most není součástí navazujícího soumostí Hlávkova mostu, který je rovněž ve špatném stavu. TSK připravuje jeho celkovou rekonstrukci.

"Jakmile se nová koalice ujme řízení magistrátu, posílíme TSK a necháme vytvořit plány údržby a mosty a ostatní dopravní stavby budeme udržovat," vysvětlil Jan Čižinský, starosta Prahy 7. Předpokládá, že kvůli zanedbané péči se mohou objevit další podobné uzavírky. Podle lídra Spojených sil pro Prahu Jiřího Pospíšila (TOP 09), jehož uskupení také vyjednává o koalici, budou opravy mostů jednou z klíčových investičních priorit nového vedení Prahy. "Jako nejlepší východisko vidím v současné chvíli maximální urychlení výstavby nového mostu, který bude alternativou pro Hlávkův most."

Kudy mají řidiči jezdit?

Řidiči musejí sjet z magistrály před uzavřeným mostem a pokračovat buď Argentinskou ulicí do Holešovic, nebo po nábřeží Kapitána Jaroše a ulicí Dukelských hrdinů k Veletržní či k Výstavišti. Odkloněny jsou tramvajové linky 1, 25, 14 a 12. Uzavřen je také průchod pro pěší pod mostem, lidé ho musejí obcházet.

Problémy se stavem mostů řeší hlavní město dlouhodobě. Na začátku loňského prosince spadla lávka pro pěší mezi Císařským ostrovem a Trojou, v lednu se kvůli špatnému stavu dočasně uzavřel pro auta i tramvaje Libeňský most. TSK nyní provádí diagnostiku například Hlávkova mostu nebo mostu Legií, které jsou oba ve špatném stavu. U Libeňského mostu město zatím nerozhodlo o tom, jestli konstrukci opraví, nebo postaví nový. Rekonstrukci potřebuje také Palackého most a řada dalších mostních konstrukcí.

Úseky bez provozu tramvají:

  • Strossmayerovo náměstí – Vltavská – Tussarova/Dělnická
  • Těšnov – Vltavská

Odklony tramvajových linek: 

  • Linky 1 a 25 jedou odklonem ze Strossmayerova náměstí přes Výstaviště Holešovice, Nádraží Holešovice a Ortenovo náměstí na Maniny a dále po své pravidelné trase směrem na Palmovku. 
  • Linka číslo 14 pojede od Bílé labutě přes Florenc a Karlínské náměstí na Palmovku a dále po své trase do Vysočan.
  • Linka číslo 12 pojede ze Strossmayerova náměstí odklonem přes Výstaviště Holešovice, Nádraží Holešovice a Ortenovo náměstí na Maniny a dále na Palmovku.
  • Spojení k holešovické tržnici zajistí přívoz P7 mezi Karlínem a Holešovicemi.
Klíčová slova: