9 milionů vyletělo vzduchem. Praha je odepíše jako zmařené investice, kdo za to může?

Praha bohužel často trpí neschopností úředníků
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Praha odepíše jako zmařené investice více než devět milionů korun, které vynaložila na 37 projektů. Jde o nerealizované plány z let 1995 až 2016. Jde například o stavby nájezdových ramp, lávek nebo projekty v cyklodopravě. Praha už v září odepsala 53 milionů korun za nedokončená sídla pro záchranáře.

Odepisované náklady se týkají vytvoření studií proveditelnosti, projektové dokumentace nebo takzvané inženýrské činnosti. Podle dokumentu, který v úterý projednají pražští radní, stavby nevznikly, protože úřad nezískal příslušná povolení. O zastavení některých projektů magistrát rozhodl rovněž kvůli jejich vysokým nákladům.

Nejvyšší částku magistrát odepíše v případě lávky v Nových Butovicích, a to asi 1,8 milionu korun. Projektové práce na opravu lávky vedení města v roce 2016 zastavilo. Odepisovanou částku tvoří náklady na studie, diagnostiku a projektovou dokumentaci v letech 2015 až 2016.

Cyklostezka i lávka

Za nevybudovanou cyklostezku z Řep do Purkrabského háje odepíše město 667 590 korun. Příprava stavby byla zastavena, protože v trase stezky byla dvě území se stavební uzávěrou. Dalších více než půl milionu korun odepíše Praha za cyklostezku z Freyovy ulice ke Kyjskému rybníku. Peníze město vydalo za projektovou přípravu.

Město odepíše rovněž zhruba 471 000 korun na stavbu cyklistické lávky okolo vyšehradské skály. Stavbu odmítli mimo jiné památkáři a současně ji odmítl i magistrát kvůli výši nákladů, které byly odhadnuty na 420 až 820 milionů Kč.

Jaké je hospodaření?

Město odepisovalo zmařené náklady naposledy letos v září. Příprava nerealizovaných administrativních budov záchranné služby na Bulovce a v Troji vyšla na asi 52,9 milionu korun. Magistrát se nakonec rozhodl, že záchranáře nastěhuje na Palmovku. Tady vzniká Centrum palmovka, v kterém měla být původně radnice Prahy 8 a komerční prostory.

Praha letos hospodaří s příjmy 54,1 miliardy korun a výdaji 70,3 miliardy. Deficit město kryje z vlastních zdrojů a státních příspěvků. Na investice je určeno 16,8 miliardy korun.

Klíčová slova: