Dodrží Babiš slovo? Pokud ano, spalovna u Mělníka být nemůže

Plány "mělnické" spalovny
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Odpůrci plánované spalovny odpadu v Horních Počaplech u Mělníka se obrátili otevřeným dopisem na premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO. Žádají dodržení jeho slibu, podle kterého stavba při nesouhlasu obcí nebude. Předseda vlády je v dost nezáviděníhodné situaci.

Obyvatelé Horních Počapel v zářijovém referendu rozhodli, že spalovnu na území obce nechtějí. Důvodem byly obavy ze zhoršení životního prostředí.

Babiš v březnu přislíbil respektovat názor obyvatel a řekl: "Když to ty obce nebudou chtít, tak se to tam nepostaví." Zástupce iniciativy STOP spalovně Mělník znepokojila vyjádření zástupců energetické společnosti ČEZ, která je investorem spalovny, a středočeského krajského náměstka Miloše Petery (ČSSD), že v přípravách spalovny chtějí pokračovat.

Spalovnu nechceme

"Vzhledem k tomu, že český stát je majoritním vlastníkem ČEZ, chceme také připomenout panu Babišovi jeho vlastní slova. Na jaře slíbil, že pokud si to obyvatelé přát nebudou, spalovna se nepostaví. Pevně věříme, že svůj slib dodrží a udělá vše, aby spalovna nevznikla," uvedl mluvčí organizace Arnika Jiří Kaňa.

Ministerstvo životního prostředí nedávno vydalo souhlas s posudkem vlivu na životní prostředí pro stavbu spalovny. Posudek připouští, že v místě není k dispozici vyhovující silniční dopravní infrastruktura.

Vzniknou nové silnice?

Tisíce obyvatel z regionu jsou proti stavbě, důvodem je především obava z emisí z dopravy, která by odpad do spalovny vozila kolem jejich domů. Kapacita spalovny má být 320 000 tun ročně. Zástupci obcí u Mělníka se obávají, že nové silnice nebudou dřív než plánovaná spalovna, která má začít fungovat od roku 2024.

Středočeské hejtmanství dalo zpracovat studii na dopravní řešení. Vyplynulo z ní, že stavba spalovny by si vyžádala vznik nových silnic i mostu přes Labe. Pro ty se také chystá dokumentace, ale podle zástupců obcí nejsou nové dopravní projekty zanesené v územních plánech a chybí projektová dokumentace pro stavbu silnic, proto jsou zástupci obcí k jejich dokončení před rokem 2024 skeptičtí.