Kutnohorští vinaři letos uvedou na trh více svatomartinského vína

Letošní úroda je opravdu dobrá
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kutnohorští vinaři letos uvedou na trh 4 200 lahví svatomartinského vína, což je v porovnání s loňským rokem o 30 procent více. Celkově vyrobí 8 000 lahví mladého vína, meziročně o 2 000 více. Letošek byl extrémně teplý, což má na mladá vína pozitivní vliv.

Vyzrálá jsou podle jednatele společnosti Vinné sklepy Kutná Hora Lukáše Rudolfského hlavně červená vína. "Bílá vína budou možná o něco méně aromatická a budou jim trošku chybět kyselinky. Nicméně si myslím, že svatomartinská vína budou ve velice dobré kvalitě," dodal Rudolfský.

Velmi dlouhá tradice

Vinné sklepy Kutná Hora hospodaří na 54,5 hektaru viničních ploch, loni sklidily kolem 200 tun hroznů. Letošní úroda bude podle Rudolfského vzhledem k suchu asi o 30 procent nižší.

Nejstarší záznam o vinařství v okolí Kutné Hory je v Kosmově kronice z roku 1101. Vinice tam zakládali především představitelé klášterů. V 17. století po bitvě na Bílé hoře a po třicetileté válce ale vinohrady zpustly a pomalu zanikly. Obnovovat se začaly v roce 1977.

Na středně těžkých kamenito-písčitých půdách se nejlépe daří odrůdám Tramín červený, Müller Thurgau, Rulandské šedé, Chardonnay, Rulandské modré a Svatovavřinecké. Rodinná firma Vinné sklepy Kutná Hora se zde vinařstvím zabývá od roku 2002.

Klíčová slova:
trh