Lékárníci odmítají dodávat léky, jdou proti návrhu ministerstva

Máme se bát, že bude nedostatek léků?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Lékárníci oficiálně odmítli takzvaný emergentní model dodávek léků, kdy je povinnost zajistit dodávky léčiv pro pacienty uložena výrobcům. Model připravuje ministerstvo zdravotnictví, inspirovalo se na Slovensku. Podle lékárníků by nutil pacienty ke dvojí návštěvě lékárny a lékárny by administrativně zatížil.

Emergentní systém je speciální způsob objednání léčivého přípravku v případě, kdy jej není možné zajistit běžně přes distributora. "Emergenční model dodávek by vážně narušoval poskytování lékárenské péče a ve skutečnosti by nezajistil potřebnou dostupnost léčiv pro pacienty ve všech lékárnách," uvádí usnesení lékárníků. Emergentní model funguje na Slovensku, podle lékárníků naopak dostupnost některých léků systém zkomplikoval.

Máme jiný systém

Prezident ČLnK Lubomír Chudoba řekl, že by namísto zavedení emergentního systému stačilo, aby výrobce mohl v případě hrozícího nedostatku léku zakázat jeho reexport. Nyní musí tento krok schvalovat ministerstvo zdravotnictví, vyhodnocení trvá podle Chudoby zhruba jeden dva týdny. "Za dva týdny vám to ti distributoři spolehlivě vyvezou," vysvětlil Chudoba. Je tak třeba proces vyhlášení zákazu reexportu usnadnit a urychlit, aby se nedostatku léků bránilo.

"My, na rozdíl od Slovenska, tady tu legislativu máme daleko propracovanější, proto nemusíme přejímat slovenský model, to je úplně zbytečné," dodal Chudoba. Lékárnám by podle prezidenta ČLnK také pomohlo, aby při objednávání léků bylo možné volit distributora, tedy aby vybrané léky neměly jednoho výhradního distributora pro všechny české lékárny.

Proč chyběl ministr?

Lékárníci také vyjádřili znepokojení nad neúčastí ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) na sjezdu. Ministr podle nich promarnil příležitost seznámit se s potížemi, s nimiž se lékárníci každý den při výkonu svého povolání musí vyrovnávat. Ministra vyzvali, aby dal impulz ke vzniku pracovní skupiny pro lékárenskou péči za účasti ČLnK. Dále by podle lékárníků měl Vojtěch co nejdříve předložit k posouzení návrh cenového předpisu, který bude platit od 1. ledna 2019.

Lékárníci také ministra vyzvali, aby zajistil financování nových, povinných administrativních činností lékáren, spojených se spuštěním systému ověřování léčiv vyplývajících z legislativy, která má chránit proti padělkům léků. Takzvanou protipadělkovou směrnici považují lékárníci za nesmyslnou kvůli zásadně nevyváženému poměru administrativní náročnosti a benefitů z ní plynoucích.

Česká lékárnická komora vznikla v roce 1991, má zhruba 8 800 členů. Mohou jimi být všichni absolventi oboru farmacie na příslušné fakultě v tuzemsku nebo v zahraničí. Pro farmaceuty pracující v lékárnách v České republice je členství povinné.