Půjde to dohromady? Mělník má vést koalice složená ze zástupců pěti subjektů

Nastanou v Mělníku nějaké změny?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mělník má vést koalice složená ze zástupců pěti subjektů, a to z hnutí Mé město, Máme rádi Mělník, Mělničané, Spojené síly pro Mělník a ČSSD. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu má 11 křesel. Starostou bude znovu Ctirad Mikeš.

Dohoda o spolupráci už byla podepsaná. Obsazení postů a priority koalice zveření ve čtvrtek. V opozici zřejmě skončí ODS s podporou Strany soukromníků ČR, Nezávislí kandidáti a KSČM "Za lepší Mělník" a ANO.

Mělník dosud vedla koalice zastupitelů zvolená za Mé město, TOP 09 a Mělničané. Členy uskupení Máme rádi Mělník jsou i zastupitelé, kteří v minulých volbách kandidovali za TOP 09. Jde například o místostarostu Milana Schweigstilla.

Soud stížnost zamítl

Nově se na vedení města bude podílet ředitel Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Ladislav Pořízek zvolený za hnutí Spojené síly pro Mělník a sociální demokrat Milan Němec, mimo jiné bývalý krajský radní pro oblast školství. Starosta Mikeš (Mé město) byl do roku 2014 členem ČSSD.

Krajský soud v pondělí zamítl stížnost na volby v Mělníku. Podle navrhovatele volební komise v některých okrscích postupovaly v rozporu s pokyny ČSÚ, neboť jejich členové údajně posuzovali platnost hlasovacích lístků a sčítali hlasy pouze ve dvojicích, nikoli všichni společně. Podle rozhodnutí soudu tvrzení navrhovatele neodpovídá obsahu zápisů o průběhu a výsledku hlasování vyhotovených okrskovými volebními komisemi v Mělníce.

Bude to ještě boj

Navrhovatel soudu nesdělil, jak informace o údajně chybném postupu získal. "Aby mohl soud přistoupit k vlastnímu přepočítání hlasovacích lístků, musí navrhovatel předložit důkazy, které svědčí o tom, že došlo k porušení volebního zákona, které hrubě ovlivnilo výsledky voleb," uvádí odůvodnění soudu.

Mé město získalo ve volbách čtyři mandáty, voliči mu dali téměř 20 procent hlasů. Na druhém místě skončila ODS s podporou Strany soukromníků ČR, má přes 17 procent a také čtyři mandáty. Na třetím místě je ANO se čtyřmi mandáty. Dále v pořadí skončilo hnutí Máme rádi Mělník se třemi mandáty, po dvou mandátech mají Mělničané a hnutí Nezávislí kandidáti a KSČM "Za lepší Mělník". Sociální demokraté a Spojené síly pro Mělník získali v zastupitelstvu po jednom křesle.

Klíčová slova: